KAMI GENG SUKA IKAN KELI

DINGIN SALJI SI IKAN KELI



ADEGAN YANG TIDAK INGIN DILIHAT PADA MUSIM SALJI

Kala musim kemarau baru sahaja bermula, seekor burung pipit mulai merasakan tubuhnya kepanasan. Lantas ia memutuskan meninggalkan tempat yang panas itu untuk terbang jauh ke utara yang khabarnya udaranya selalu dingin dan bersalji.

Memang benar, lama kelamaan ia merasakan kesejukan udara, makin ke utara makin sejuk, ia semakin bersemangat memacu sayapnya terus menuju ke utara lagi.

Terbawa oleh nafsu, ia tak merasakan sayapnya yang mulai terlekat salji, makin lama makin tebal, dan akhirnya ia jatuh ke tanah kerana tubuhnya diselaputi salji. Sampai ke tanah, salji yang menyelaputi sayapnya justeru semakin bertambah tebal. Si burung pipit tak mampu berbuat apa apa, menyangka bahawa riwayatnya telah tamat. Ia merintih menyesali nasibnya.


Mendengar suara rintihan, seekor keldai yang kebetulan lalu datang menghampirinya. Namun si burung kecewa mengapa yang datang hanya seekor keldai, dia mengherdik si keldai agar menjauh dan mengatakan bahawa makhluk yang tolol tak mungkin mampu berbuat sesuatu untuk menolongnya. Si keldai tidak banyak bicara, dia hanya berdiri, kemudian kencing tepat diatas burung tersebut. Si burung pipit semakin marah dan memaki-maki si keldai.

Namun perlahan-lahan, ia merasakan kehangatan, salji yang membeku pada bulunya meleleh sedikit demi sedikit oleh hangatnya kencing si keldai, ia dapat bernafas lega dan melihat kembali langit yang cerah. Si burung pipit berteriak kegirangan, bernyanyi sepuas-puasnya.

Mendengar ada suara burung bernyanyi, seekor anak kucing menghampiri sumber suara, menghulurkan tangannya, mengais tubuh si burung dan kemudian menimang-nimang, menjilati, mengelus dan membersihkan sisa-sisa salji yang masih melekat pada bulu si burung. Setelah bulunya bersih, si burung bernyanyi dan menari kegirangan,dia berfikir telah mendapatkan teman yang ramah dan baik hati.

Namun apa yang terjadi,seketika itu juga dunia terasa gelap gelita bagi si burung pipit, si kucing memamah ia hidup-hidup. Maka tamatlah riwayat si burung pipit....

Baik dan buruknya penampilan, jangan dijadikan sebagai satu-satunya ukuran. Apa yang pada mulanya terasa pahit dan tidak enak, kadang kadang boleh berbalik membawa hikmah yang menyenangkan, dan demikian pula sebaliknya.Ketika kita baru sahaja mendapat kenikmatan, jangan lupa dan jangan terburu nafsu, agar tidak menyesal kelak. Waspadalah terhadap orang yang memberikan janji yang berlebihan!

76 comments:

Rina Azam said...

betul tu.. kdg2 org yg kita benci dan kita x suka, satu hari nanti mungkin akan menghulurkan bantuan utk kita..begitu juga sebaliknya.. Sebaik2nya bersederhanalah dlm apa2 jua perkara sekalipun kn... Janji yg manis belum tentu lg akan dikotakan... :)

mahirahnazlim said...

don't judge a book by i'ts cover :) kdg buah yg nmpk buruk kat luar belum tntu busuk kat dlm kan .
jgn sombong mna tau 1 hr nnti org tu yg akn tlg kita balik kan ? :)

KELI OH KELI said...

Rina Azam:

suka dengan pendapat kamu...ya bersederhanalah dalam apa jua pun.. ")

KELI OH KELI said...

mahirahnazlim:

betul..x guna sombong di muka bumi Allah...

Myung Dae said...

Betul tu , ramai orang yang selalu macam ni . Bila dapat nikmat mula lupa daratan . Lepastu mulalah dia campak kita ke tepi . Kadang2 memang tak patot , tetapi akhirnya nanti kita yang dicari . =)

KELI OH KELI said...

Myung Dae:

x pa...biaq org buat kat kita...kita jgn buat kat org...tdox pun lena bila x menyusahkan org.. =)

padin said...

umm, menarik cita nih,.. kadang2 cita2 yang melampaui kemampuan boleh membinasakan jugak, hee

KELI OH KELI said...

padin:

betul tu padin...eh..dekat blog padin camna nk tinggal jejak ya..nk komen pun saya dok cari x jumpa... :(

aLieF si Muncung ManiS said...

betul tu..walaupun keldai itu tolol,tapi,hati dia mulia dan ikhlas nak tolong..kesimpulan nya,,jgn memilih org melalui rupa dan darjat..thanx awak..nice sharing...

ENTRY BARU ALIEF..rugi kalau tak baca.. -->"CARA-CARA HARDCORE NAK PROPOSE OR PIKAT HATI ORANG YG KITA SUKA""

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS:

wah..alief,saya tengok blog Alief sekarang makin mantop ya...teruskan usaha!terbaikkkkk!!

aLieF si Muncung ManiS said...

thanx awak..semua atas tunjuk ajar rakan blogger alief..termasuk blog keli..thanx keli...btw,alief nak panggil awk dgn nama ape ek??

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS:

sama2 kita membantu antara kita..
panggil keli ja pun ok..hehe..anyway nama saya azam. ")

Scarlett O'Hara said...

Resam dunia yang hodoh selalu dipandang hina dan yang cantik dipuja2.Really nice entry!

Latest entry untuk dikongsi:
http://scarlettj1.blogspot.com/2011/02/aku-kucing-atau-serigalatolong-ya.html

KELI OH KELI said...

Scarlett O'Hara :

biar buruk rupa tapi hati mulia.. =)

yott said...

kena hati2 dgn org yg selalu berckp "manis"..

Temuk said...

Assalamu'alaikum KELI OH KELI
Mohon izin singgah. Amat menarik dan informatif blog sdra. Saya ni, asyik seronok dgn apa yg tumbuh atas tanah, terlupa kisah apa yg hidup di dalam air. Termasuklah si keli, yg di kampung dahulunya, diburu dgn pancing berjoran buluh... Semoga berpanjangan hubungan.

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

salam;
seseorang d ukur melalui janji2nyaa...tp sebaiknya,bila seseorang mungkir jnji,,kita ptt bg peluang dgn diaa ;)

salam maulidur rasul keli ;)

Faiz said...

sama2 kita bantu sesama kita..=)

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

KELI OH KELI said...

yott:

mati semut kerana gula... ")

rizwan's sweetheart said...

bukan semua yg pahit tu tak baik utk kita keli & bukan semua yg manis tu baik utk kita. kdg dlm pahit tu terselit sesuatu yg terlalu indah...

KELI OH KELI said...

Temuk:

Waalaikumsalam cikgu,sangat hargai kunjungan ke blog saya ini..ya..sangat suka menjalinkan hubungan ukhwah sesama kita yang seagama.

Berdampingan dengan alam..acapkali menghadirkan keinsafan dalam jiwa..yang di udara,yang di tanah dan di air semuanya ciptaan hebat yang Maha Esa.

KELI OH KELI said...

♪..aq[daN]pUteraku..♪:

Salam maulidur rasul sahabat..

Lembu dipegang pada tali,adakala terlerai jua...sekali sekala tak salah cuba mengikat kembali ke hidungnya...moga lain kali,hidung tak sakit,tali tiada terlepas lagi.

KELI OH KELI said...

Faiz :

AYUH! bersama kita menyalingi membantu dalam menuju kejayaan dunia dan akhirat.

KELI OH KELI said...

rizwan's sweetheart :

Yang manis sememangnya manis,
Yang pahit semestinya pahit,
Yang ada tersurat tangis,
Yang tiada tersirat perit.

muazlumut said...

bagus n3 ni...kekadang yng kita pandang rendah labih mulia dari kita

specky gurlz said...

ye memang betul dont judge book by it's cover..sye suka blog keli..LOL

LynN LoLa~~ said...

pernah denga cerite teladan ni=)
memang betol.lagi2 manusie yg ade mcm2 rupe paras. kite tak buleh nilai melalui luaran sahaje=)
hye keli,lynn datang sini balek.
salam ukhwah=)

KELI OH KELI said...

muazlumut:

ya..x perlu kita menjadi hakim di dunia ini untuk menilai orang.

KELI OH KELI said...

specky gurlz :

tq..harap kamu sudi selalu singgah di sini ya.. ")

KELI OH KELI said...

LynN LoLa~~ :

ya..semua yg saya paparkan adalah cerita2 yg biasa kita dengar..cuma sekadar berkongsi supaya x lupa apa yg biasa..

salam ukhwah lynn..terima kasih juga kerana sudi singgah sini ya. ")

Insan Marhaen said...

tk kerana singgah blog IM. sejak berusia ini kurang gemar makan keli.

boleh tahan kalau keli masak tumis..

lavender harum wangi said...

kita manusia mmg suka nilai sesuatu secara zahir.. sampai terleka and finally buta nak menilai yg mana kaca dan yg mana permata.. ingatan untuk diri sendiri jugak~ =,=

.:padie_eyla:. said...

pipit oh pipit. -.-

KELI OH KELI said...

Insan Marhaen :

sama2 IM..kunjung mengunjung amalan blogger..")
keli masak tumis?wahhh...sedapnya!

KELI OH KELI said...

lavender harum wangi:

omputeh kata "halo effect"..huhu...errr...mmg nampaknya zahir tak terucap dah...tq sbb singgah...patutlah terasa harum baunya...ada bunga yg singgah blog KELI OH KELI..

KELI OH KELI said...

.:padie_eyla:

tuai padie antara masak..
esok jangan layu-layuan..
intai blog KELI OH KELI antara nampak...
oh esok jangan rindu-rinduan...

hehe...hye padie my prennnnnnnnn... =))

Zaza said...

omg! cool gile snow ikan tu!

Maryam Fatanah said...

cter ni best lah !

d_tieah said...

Setuju sangat..
Kdg2 org yg belajar tinggi amik kos agama pun boleh menipu kita bulat2..
Yg penting, kena selidik dulu dan jgn terus nak judge org tu baik or jahat dari segi luaran je kan?

*tukar kotak komen ni ke pop-up window lagi elok wak..


Entry Terbaru : Ketahui Gred Untuk Url Blog Anda

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Kak setuju dengan entri keli. Orang yang sombong tak akan ke mana kecuali dia bertaubat. Bersederhana itu lebih afdal...:)

KELI OH KELI said...

zaza:

cool n cold...sssseejuuuukkkkk. =)

KELI OH KELI said...

Maryam Fatanah:

terima kasih ...selamat datang ke blog KELI OH KELI ya maryam.

KELI OH KELI said...

d_tieah:

terima kasih atas saranan kamu...saya dah tukar ke pop-up window.

KELI OH KELI said...

Myfrin's story :

Betul tu kak..sebagai manusia yg dhaif tak perlulah kita rasa hebat dari yang lain...semua antara kita sama sahaja...bertakwa itu adalah yang sebaik-baiknya.

Terima kasih ya kak..selalu datang komen di blog KELI OH KELI..terima kasih juga pada kawan2 yang lain yg sering juga komen di sini..keramahan kalian amat saya hargai.

ferry said...

menarik cerita ni :), kat dalam dunia blog ni pun sama dgn cerita ni

KELI OH KELI said...

ferry:

dunia maya atau realiti pasti ada cerita seperti ini..kerana yang menjadi wataknya tetap manusia.

RuSh D said...

setuju...mmg dalam btol maksud dia..

Puanbee said...

nicestory banyak pengajaran nyer disitu...bee nk jd keldai lah ! bukan bodoh tp ikhlasmenolong walopun org membenci..

salam perkenalan keli..tqkomen kt blog akk..

KELI OH KELI said...

Puanbee:

salam perkenalan kak bee..terima kasih ya sudi singgah..

KELI OH KELI said...

RuSh D :

hehe..x perasan pulak komen Rush D tadi..maaf ya..harap juga maksud itu sampai dalam hati kita serba sedikit ya.

Solihin Zubir said...

padan muka burung tu sbb berlagak sgt..
kan dh kena makan.. heheh...
moral of da story yg bagus.. =)

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir:

haha..marah betul solihin dengan burung tu ya...kesian si burung pipit..hehe..

Nurul Afifah Addnan said...

btul tu~~ best la crite ni..

shameel Iskandar said...

Terima kasih atas perkongsian cerita yg sungguh menarik.

Sikap burung pipit itu yg menjadi teladan kbykan manusia. menilai seseoang pada hakikat zahir.

Kebanyakkan manusia sering lupa, kekadang mansis itu membawa penyakit dan kebiasaanya pahit itu adalah ubat.

KELI OH KELI said...

Nurul Afifah Addnan:

salam ukhwah ya...selamat datang..sekadar berkongsi cerita2 yang santai..

KELI OH KELI said...

shameel Iskandar:

seperti juga makanan yang kita makan..biasanya yang manis2 itu sememangnya mengundang penyakit..yang pahit seperti ulam ulaman adalah ubat..

Azza Firza said...

:)

Nikmaya John said...

Numpang baca2... Blognya bagus...

NARDtheNERD said...

lidah tak bertulang..
mulut pula manis berkata..
janji pun setinggi langit..

hmm.
:))

KELI OH KELI said...

Azza Firza:

senyumlah! senyumlah! ahaaaiii cek mek molek,,,,, :)

KELI OH KELI said...

Nikmaya John:

Silakan aja dong...")

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD:

kata2 yang benar...bila cakap pakai gigi...lagu tu la dok jadi...raplah jingga!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

sbb tua ada peribahasa tanam tebu tepi bibir dan simpulan bahasa: lidah bercabang

shahsyaz said...

keli oh keli, minta maaf sbb lmbt singgah di blog awk..
entry awk neh memberi sy kesedaran..thanx!

KELI OH KELI said...

http://aniesandyou.blogspot.com:

ya..tepat sekali..sungguh indah peribahasa kita untuk menegur kekhilafan umat dalam lembut dan berseni.

KELI OH KELI said...

shahsyaz :

terima kasih ya sbb sudi singgah blog KELI OH KELI..

AIMAN said...

menarik dan best :)
nice story

KELI OH KELI said...

AIMAN:

tq Aiman..jemput singgah lagi ya. :)

alexa yussida said...

suka ayat2 last tu:)

alkisah69 said...

malangnya burung pipit...kucing jugak yg kenyang.

KELI OH KELI said...

alexa yussida:

sekadar mengingatkan diri sendiri.")

KELI OH KELI said...

alkisah69 :

meowwww,,,meowwwwwwwww,,meowwwwwwwww

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

sian kat pipit..patutnya seblom dia pegi mencapai cita²nya dia kenalah cari ilmu dulu kan supaya dia boleh bersedia dgn kemungkinan yg bakal dia hadapi..dlm memburu impian mmg kita akan jumpa macam²..mungkin ada yg boleh bantu kita ke mercu dan mungkin juga kita akan jumpa yg menjunamkan kita ke bawah..kenalah pandai pilih..

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty:

sangat bagus pandangan dari cik betty...apapun mmg hanya ilmu yang membezakan kita.

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

hai inche keli..sy tag anda utk join GA mak dara eh..join ah..leh wat tajuk pasal keli

KELI OH KELI said...

cik betty:

terima kasih ya....tenkiu2... =)

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI