KAMI GENG SUKA IKAN KELI

TIPS MENGGORENG IKAN KELI DENGAN SELAMAT



Ikan keli sangat sedap jika digoreng panas-panas. Bagi yang kerap ke dapur sudah pasti tahu yang bila menggoreng ikan keli, kerap kali kita terpecik minyak yang di dalam kuali.Di sini KELI OH KELI ingin berkongsi cara untuk menggoreng ikan keli dengan cara yang selamat.

Sebelum menggoreng ikan keli, letakkan asam keping di dalam kuali.Sekeping pun dengan izin Allah sudah cukup untuk mengelakkan minyak memercik terkena kita yang menggoreng.Ya..sekarang anda sudah boleh menyediakan ikan keli goreng yang lazat pada keluarga yang tersayang.Selamat mencuba! ")

70 comments:

aLieF si Muncung ManiS said...

keli,,keli mcm tahu je alief ni minat mkn ikan keli..hihi..tiap ari alief beli kat kafe kat kampus alief..huhu...alief baru taw kegunaan asam tu..patut la mak alief selalu buat mcm tu..

specky gurlz said...

ow..cenggitu rupanya maceh2 bgus tips ni :)

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS:

oh alief suka ikan keli ya...memang tips ni diambil dari kaum ibu..hehe..

KELI OH KELI said...

specky gurlz:

sharing is caring katanya...hehe.. ")

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

erk....tk mkn keli.hihihi..

tk tau nk telan cmna..cdp ea?? ouh, g2 ke msknyaa?? rjin ea keli msk.. ^^

KELI OH KELI said...

♪..aq[daN]pUteraku..♪:

hehe..awak tak makan keli ya...satu hari cubalah sedikit...sedap rasanya..err...saya tak pandai masak pun...")pandai makan ja..

Cendana Kasih said...

Asam keping jugak utk elakkan ikan melekat kat kuali..tp kalo korang pakai keli organik, takdelah tragedi letup meletup ni, sbb isi ikan keli organik lebih pejal..kan dik kan !!!!

Nurul Afifah said...

wah..tips bgos ni..len kli xpyh la berperang ngn ikan tu dah~

fAiRy PrInCesS said...

hahaha. tau xpe. meletop2 ase mcm nak mati pon ade time goreng tu. huhuhu. oo ade caranye ye.. leh la gune lepas ni.

shameel Iskandar said...

Trima kasih Keli atas info ni. Mmg sedap mkn ikan keli goreng. lagi sedap kalu goreng pedas.

Myung Dae said...

MAK AII !! Buat aq jadi lapar lah . Aq suke ikan keli =P HUHU

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Info yg sangat bagus. Kak pun suka sangat makan ikan keli goreng, malangnya kat Kota Belud ni tak ramai org jual ikan keli. Lauk keli gorang dengan sayur pucuk rebung, fuhhh....:)

KELI OH KELI said...

Cendana Kasih :

ooo..untuk elakkan lekat di kuali juga ya..bagus2...dapat info baru lagi ni dari kaum ibu..trimas!

KELI OH KELI said...

Nurul Afifah:

Adeh...sampai berperang ya sebelum ni..lepas ni boleh berdamai dah..")

KELI OH KELI said...

fAiRy PrInCesS:

wohooooooo...sampai rasa macam nk mati pun ada jugak ya...adehhhh...parah juga masalah menggoreng ikan keli ya...")

KELI OH KELI said...

shameel Iskandar :

sama2 shameel..jom lunch ni kita makan ikan keli goreng sambal!perghhh!

KELI OH KELI said...

Myung Dae :

opsss...sorry..hehe...=P HUHU

KELI OH KELI said...

Myfrin's story:

salam kak imun,semoga kak cepat2 jumpa ikan keli kat kota belud tu..lepas tu boleh la makan keli goreng dengan sayur pucuk rebung.....memang mantopppppppppp!!!!

Amira Naddia said...

yeke nie weh??
rtu aku goreng asek meletop2 je. tak ikhlas btul la ikan keli tuh!

KELI OH KELI said...

Amira Naddia:

ya la kot weh...haha..1st time dengan istilah keli x ikhlas weh!")

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

xpernah melibatkan diri dengan ikan keli ni lagi....

**xmakan

hehehe =P

KELI OH KELI said...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr:

Wah terharunya..boss KBU datang komen di sini...Gksb,try la makan..sedap woooo!!

ozzy said...

Assalam..

Memang x tahan bila goreng ikan keli ni minyaknya 'meletup'..lepas ni mungkin boleh cuba tips ni..thanks

http://aniesandyou.blogspot.com said...

grrrooooommmmllll...perut sape tu da berbunyik?

KELI OH KELI said...

ozzy:

yeahhhh...goreng bro ozzy jangan tak goreng....")

Hanis Azla said...

oh gitu yer.. Thanks yer utk petua ni.. selalu tu dok cover dgn tudung periuk aje.. he..he..

KELI OH KELI said...

http://aniesandyou.blogspot.com:

ahaaaaaaaaa...perut siapa?jeng jeng jeng....

KELI OH KELI said...

Hanis Azla:

sama2 kak...cover tudung periuk pun boleh gak...")perisai tu....he he he

lea said...

ikan keli goreng sedap!!!

KELI OH KELI said...

lea:

yezzzaaaa...yummy fried catfish!!!

rizwan's sweetheart said...

tangan fda ni puaslah berparut-parut sebab terpercik minyak panas masa goreng ikan keli dan sotong goreng topeng. tp dah tu hubby suka makan. pasrah jelah... tq 4 d info. sgt berguna. pasni dah tak pk banyak kali bila tgk hubby bawak balik ikan keli... :))

KELI OH KELI said...

rizwan's sweetheart :

fda,lepas ni inshaAllah..tangan tak sakit...hati pun senang di dapur..boleh sediakan ikan keli/sotong goreng selalu kat suami tersayang...")

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

mak sy pon salu letak asam keping bila goreng ikan..ingatkan nk bg x lekat..tp sy x bape gemar mkn ikan keli..ikan patin suker ah..

zul permatang badak said...

kalau lauk ikan keli goreng....laju je...makan nasi....

d_tieah said...

Serius, pernah try nak makan tapi tak lalu owh..
Maybe sebab mmg satu family tak makan keli kot..
Huhuhuhu..


Entry Terbaru 1 : Calon Pilihanraya UM, Mastura Abu Bakar Hilang dan Telah Dijumpai
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Karya Seni Dari Blog Fynn Jamal"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Ilmu Agama Dari Blog Ustaz Zaharuddin"

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty:

yaa...cik betty..saya pun sangat suka ikan patin...sedap!!!

KELI OH KELI said...

zul permatang badak:

haha...sedapkan zul...makan pula ramai2..syukur pada tuhan kerana berikan rezeki pada kita..")

Rina Azam said...

bagus
:)

KELI OH KELI said...

d_tieah :

biasalah tu...ada makanan yang kita x makan...mana tahu...satu hari kamu jadi penggemar ikan keli..hehe..")

KELI OH KELI said...

Rina Azam:

apa yang bagus tu?

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

oh... dah tau skrang...
kalau rendam asam keping dalam
minyak boleh ke?
tak yah goreng2...
hehhe

thomas said...

oh! ada petua juga di sebalik percikan minyak,he!he!

KELI OH KELI said...

LinE PuTih LiNe HiTaM:

boleh2...itulah rahsia masakan yang terbesar antara semua rahsia!hahaha..

KELI OH KELI said...

thomas :

ya mr thomas..sedikit petua lama untuk dikongsi..")

.:padie_eyla:. said...

ikan keli memang susaaahhh nak goreng. -.- selalu kalau goreng mesti kena gelakkk. hncussss. hak3. maseyhh share. ;)

muazlumut said...

ikan keli memang best....asam memang wajib kena letak masa goreng ikan keli,dan serbuk kunyit.ikan yng pasti ada tiap2 minggu di dlm peti ais....

KELI OH KELI said...

.:padie_eyla:

sama2..lepas ni bolehlah menggoreng dengan senang hati ya...

KELI OH KELI said...

muazlumut :

muaz ni penggemar ikan keli rupanya..x sangka pulak saya...mai penang nanti,jemput singgah ladang saya,bagi percuma untuk sahabatku..")

NARDtheNERD said...

tak pernah goreng ikan keli lagi.
hehehe.

:)

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD:

erks...myfren pun x pernah ikan keli goreng ya...hehehe..pelan2 try ceq nooo...

Faiz said...

jarang turun dpor la plak..haah

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

KELI OH KELI said...

Faiz:

samalah kita...biasa turun kat meja makan ja... =)

Norhafiza said...

ye, betul tu keli...org tua pun ajo camtu..tp kan kakNo buh lam kuali pastu terus tutup hehehe...

muazlumut said...

ada ladang keli....rasa kagum,kalau muaz pi rumah mak menakan kat sungai dua,muaz dtg cari keli oh keli....

KELI OH KELI said...

Norhafiza :

ya orang tua banyak petua2 yang berguna untuk kita... ")

KELI OH KELI said...

muazlumut :

kedatangan sahabatku muaz amat dinantikan... ")

Solihin Zubir said...

suka makan sambal ikan keli mak buat! sedap kowtttt...
dh lma x mkn..
ikan keli dalam kolam tu pon dh besor2.. huhu..

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir :

jom balik umah..soh mak masak ikan keli jom...sedap woooo solihin...=)

Insan Marhaen said...

keli masak cabai IM makan la jugak..

arep_lockermonth said...

ikan keli sedap!! aritu kiotrang wat bbq bakar ikan keli!!sedap maa!!


arepnakbebel: extremely VIP!
arepnakbebel: KAMI SANGAT COMEL! UNDI KAMI!
arepnakbebel: RESPECT HIM!

KELI OH KELI said...

Insan Marhaen :

Sedapkan keli masak cabai...walla!

KELI OH KELI said...

arep_lockermonth:

Wa wa wa...ade bakar keli lorh....mmg manyak sidap maaaa...

NARDtheNERD said...

xupdate ke keli?..
:))

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD:

bz sket geng..tgh cari masa.. =)

miss nina said...

mahu cuba la tips ni, harapnya menjadi :)

KELI OH KELI said...

miss nina:

silakan cik nina...")

Dang Tari said...

Salam perkenalan

Blog yang informatif
akak mmg peminat setia ikan keli dan patin..huhu

KELI OH KELI said...

Dang Tari:

salam perkenalan jua kak...
terima kaih kerana sudi datang sini ya..")

yaya_flanella said...

oh macam tu. thanks for sharing. bagus blog ni. unik. jarang nak ada blog pasal ikan keli. favourite fish yaya pulak. hee

KELI OH KELI said...

yaya_flanella

tq ya yaya...singgah sini selalu ok...peace yo..

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI