KAMI GENG SUKA IKAN KELI

SOALAN LAZIM BERKAITAN ULAR BALL PYTHON


Berikut adalah soalan-soalan yang sering diajukan berkaitan dengan ular Ball Python. Diharap jawapan diberi dapat memberi gambaran dan info asas kepada yang baru mula berjinak-jinak dalam pemeliharaan ular.



S: Apakah kehangatan dan suhu yang bersesuaian untuk tempat tinggal ular Ball Python saya?
J: Adalah dicadangkan pemanasan 85-90 darjah Fahrenheit pada salah  satu hujung tangki  dan pada sudut hujung tangki yang bertentangan biarkan suhu kira-kira 75 darjah Fahrenheit. Sediakan juga kotak persembunyiannya.

S: Berapa banyak kelembapan yang diperlukan oleh ular Ball Python?
J: Ia harus mempunyai kawasan (hide box) yang adalah sekitar 70-80%. Jangan biarkan kelembapan di bawah 60%.

S: Apa makanan yang sesuai saya perlu beri pada Ball Python ?
J:  Tikus kecil dengan saiz bersesuaian. Satu lagi perkara yang sangat penting dalam pemakanan Ball Python adalah tidak ada satu saiz sesuai yang khusus untuk semua. Ular, seperti juga individu dan mempunyai tabiat makan yang berlainan. Jika anda mempunyai lebih daripada satu ular, ia adalah penting untuk memahami pilihan makanan,selera makan, tingkah laku dan tabiat. Jadi jika ular anda tidak makan, janganlah panik. Memaksa atau membantu menyuap makanan perlu sentiasa menjadi pilihan terakhir.



S: Kenapa perut ular saya kadangkala berwarna merah jambu?
J: Ia hanya permulaan kitaran proses penyalinan kulit padal hari ke 7-10. Anda akan notis apabila mata Ball python akan menjadi kekelabuan.

S: Berapa kerap Ball Python membuang najis ?
J: Ia bergantung kepada berapa banyak anda beri makan kepada ular anda dan metabolism ular itu sendiri. Secara amnya, Ball Python akan mengeluarkan najis pada setiap 4-6 minggu. Mandian suam / sejuk di dalam air cetek dapat membantu ular untuk membuang najis.

S: Berapa kerap ia menyalin kulit?
J:  Ular yang masih muda bersalin kulit kira-kira sekali setiap 4-6 minggu. Ular dewasa hanya akan bersalin kulit beberapa kali setahun.



S: Berapa kerapkah saya perlu beri makanan pada Ball Python ?
J: Untuk 2-3 tahun pertama (18-36 inci), berilah saiz makanan yang sesuai pada setiap 7-10 hari. Ular jantan dewasa akan makan makanan bersaiz bersesuaian kira-kira setiap 3 minggu, manakala bagi ular betina pula setiap 2-3 minggu.

S: Apakah kotak persembunyian perlu disediakan di dalam tempat tinggal Ball Python?
J: Sudah tentu! Pythons Ball memerlukan kotak persembunyian untuk ia berasa selamat. Ular yang merasa tertekan akan hilang selera makan.



S: Berapa lamakah Ball Python boleh hidup?
J: Bergantung kepada banyak faktor, tetapi dalam persekitaran yang sesuai anda boleh mengharapkan ia hidup di antara 20 ke 40 tahun.

S: Berapakah saiz ular Ball Python dewasa?
J:  Ball Python dewasa adalah biasanya lebih kurang satu meter panjang, iaitu 36 - 48 inci . Pernah juga direkodkan ia mampu mencapai panjang sehingga 60 inci.

S: Adakah Pythons Ball sesuai bagi orang yang baru berjinak-jinak membela ular?
J: Secara umumnya ya, Ball Python biasanya agak jinak, kekal kecil, dan agak tahan lasak. Walaupun mereka boleh menjadi satu cabaran pada masa-masa yang akan datang.


S: Bagaimana besar sangkar yang sesuai untuk keperluan Ball Python saya?
J: Sebuah tangki sepuluh gelen (20x10x12 inci) adalah sesuai bagi ular berukuran kurang 24 inci. Tangki minimum mutlak untuk ular dewasa adalah tangki bersaiz 30x12x12 inci.



S: Adakah Ball Python saya memerlukan cahaya ultra violet?
J: Tidak, Pythons Ball adalah nocturnal (aktif waktu malam). Ia tidak mendapat manfaat yang ketara daripada cahaya UV.

S: Mengapa ular saya muntah ?
J: Ia mungkin persekitarannya terlalu sejuk, pengendalian terlalu awal selepas makan, atau ia boleh menjadi jangkitan oleh parasit dalaman.

S: Adakah ia Ok untuk menyimpan lebih daripada satu ular dalam sangkar?
J: Ya danTidak . Tidak digalakkan jenis ,spesis atau saiz ular berlainan dalam satu sangkar. Selepas 2-3 bulan dikuarantinkan, dua atau lebih Ball Python saiz yang sama boleh boleh tinggal bersama. Sewaktu memberi makan, anda seharusnya memisahkan ular-ular ini berasingan.
S: Bolehkah saya  “refreez “ (sejukbeku) tikus dan kemudian beri kepada Ball Python ?
J: Ya, selagi tikus tidak terlalu berbau atau busuk. Ular di hutan adalah oportunis dan akan makan bangkai. Adakala ular Ball Python menunjukkan keutamaan untuk memakan tikus yang telah dibekukan.

S: Bagaimana saya boleh membantu ular saya yang sukar bersalin kulit?
J: Biasanya meningkatkan kelembapan sangkar dan  kaedah penghidratan dapat membantu.

S: Oops, ular saya melarikan diri! Apa yang perlu saya lakukan sekarang?
J: Cari pada waktu malam, lihat juga pada persekitaran peralatan yang mengeluarkan haba seperti peti sejuk, oven, air pemanas, VCR, TV dan lain-lain.

S: Ular saya menelan tikus daripada ekor. Tidak bahayakah begitu?
J: Jangan risau, kadang-kadang dengan makanan yang lebih kecil, ular akan makan dari hujung ekor tikus.

S: Apakah tanda-tanda jangkitan pernafasan?
J: Akan nampak jelas bendalir keluar dari hidung dan atau mulut, berdehit ketika ia bernafas atau pernafasan dengan mulut terbuka. Meningkatkan haba boleh mengurangkan seketika masalah pernafasan.

S: Adakah Ball Python akan menggigit ?
J: Ball Python biasanya tidak menggigit, tetapi ia boleh berlaku dan tidaklah terlalu menyakitkan.  Sekiranya terkena gigitan anda hanya perlu mencuci sekitar kawasan gigitan dan menggunakan salap antiseptik (seperti neosporin).

S: Ular saya menguap! Adakah ia sesuatu yang normal?
J: Ya, ular biasanya menguap untuk menyelaraskan semula rahang mereka selepas makan. Ia juga kadang-kadang melakukannya tanpa sebab tertentu.



S: Adakah ular Ball Python boleh berenang?
J: Ya, ular Ball Python adalah perenang yang sangat tangkas, serta sebagai pemanjat mahir.

S: Perlukah saya memberikan ular saya vitamin tambahan?
J: Tidak, ular yang makan haiwan secara keseluruhan  mencukupi dan boleh dikatakan pakej pemakanan yang lengkap. Anda boleh mempertimbangkan untuk menambahkan kalsium sedikit ke dalam diet ular betina bagi membantu pengeluaran telur.

S: Ular saya telah merendamkan dirinya dalam bekas air untuk satu atau dua hari, adakah ini normal?
J: Ia adalah normal untuk ular merendamkan dirinya dalam air. Ia juga boleh menjadi tanda kulit ular mempunyai hama. Periksa sebarang kelainan pada badan ular dan berhampiran matanya.


S: Mengapa Ball Python berdesis ( hissing ) ?
J: Apabila beberapa ular merasakan keperluan untuk mempertahankan diri mereka akan membusungkan dan membuang udara dengan kuasa, yang menyebabkan bunyi berdesis. Ini adalah cara ular amaran anda untuk biarkan dia bersendirian. Biarkan seketika, ular anda akan mula tenang dan belajar bahawa anda bukan ancaman kepadanya.

S: Adakah Ular minum?

J: Ya, kebanyakan air yang diperlukan oleh ular didapati melalu mangsa hidup yang ditelannya. Jika anda bernasib baik, anda dapat melihat ular minum dalam bekas minumannya selepas ia menelan mangsa.

7 comments:

Cempaka melati said...

Saya tak suka ular. 3 tahun lepas, ular warna hitam gelap pernah masuk rumah saya pada waktu malam masa saya sedang berblog. Ular tu warna hitam pekat dah sedang menegakkan badannya. nasib baik saya dan anak tak apa-apa. Ular tu berdiri tak jauh dari anak saya. Mintak-mintak perkara yang sama tidak berulang lagi.

KELI OH KELI said...

Ular ada pelbagai spesies Cempaka Melati. Ball Pyhton bukan daripada jenia ular yang berbahaya. Semoga kejadian itu tidak akan berulang kembali. Alhamdulillah tuhan menyelamatkan Puan dan anak tempoh hari.

Anonymous said...

tanks..just another question..
berapa lama ular akan ambil masa utk bersalin kulit sepenuhnya? n boleh ke sy beri ball python sy makan time dia dlm proses utk salin kulit? tq thats all :)

Anonymous said...

Hai. Saya nak tanya kenapa ball sye kulit dy akn tercabut satu per satu. Bukan sekali gus. Kenapa ya

Princess Iera said...

Nak tanya macam mana nak cari ball pynton ni sbb kalau cari waktu malam belum tentu dia jalan2 kan

Princess Iera said...

Lupa nak ckp. Dia da hilang 2mnggu😭

Unknown said...

Tumpang tnye ye..cam mne nk tangani masalah tekanan ball python nie??

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI