KAMI GENG SUKA IKAN KELI

ANALOGI BELON SANG KELI



Ini adalah cerita tentang seorang penjual belon di sebuah pesta. Dia menjual belon dengan pelbagai jenis warna. Setiap hari dia akan melepaskan sebiji belon ke langit. Belon tu akan terbang tinggi ke langit.Harapannya dengan berbuat demikian, ada kanak-kanak yang akan nampak belon itu dan mereka akan meminta ibu bapa mereka mencari penjual belon tersebut lalu akan membeli belon dari dia.Begitulah aktiviti si penjual belon setiap hari.

Ada hari dia melepaskan belon merah…. Ada kala belon biru...adakala unggu.. dan pelbagai warna lagi…

Pada suatu hari ketika dia sedang menjual belon, tiba-tiba terasa tepi bajunya... rupa-rupanya ada seorang kanak-kanak sedang menarik bajunya.

Sambil merenung dengan rasa ingin tahu, kanak-kanak itu bertanya kepada si penjual belon “Setiap hari pakcik lepaskan belon naik ke langit.. kadang-kadang merah kadang-kadang biru dan macam-macam warna lagi…

Kanak-kanak itu bertanya lagi “Saya nak tahu,kalau pakcik lepaskan belon warna HITAM, berapa tinggi belon itu akan terbang agaknya ya pakcik?

Si penjual belon tu berkata dengan tenang kepada kanak-kanak itu “Nak.. bukan warna belon itu yang menentukan berapa tinggi ia terbang, tetapi APA YANG TERISI DI DALAM BELON itu yang menentukan berapa tinggi ia terbang…..

Begitulah keadaanya bila menyintai seseorang,biarlah kerana apa yang terisi di dalam hatinya bukannya sekadar memandang wajah kecantikkan.Cinta pada hatinya membawa terbang lebih tinggi meneroka saujana kebahagiaan yang mendatang.Oh ya...jangan sesekali terlepas dan terpecah BELON itu...yang indah selalunya datang sekali.(jangan pernah persiakan cinta sejati) ")

84 comments:

Rina Azam said...

biar bagaimana pun rupanya, walau hitam bagaimanapun jasadnya, cinta dan kejujuran yg terisi dalam hati buat ianya nampak sentiasa ingin disayangi dan dihargai... Bukan rupa jadi penentu hidup bahagia kan ...

i love this entry.. i really3 do .. terima kasih buatkan hari saya begitu ceria dgn entri ini :)

KELI OH KELI said...

Rina:

sama2..semoga awak selalu ceria..INSHA ALLAH!

Muhammadnuraizuddin said...

:')

ozzy said...

salam..

zaman ini cinta diukur pada "warna".."jenis" dan "status" krn manusia hari ini tidak lagi sanggup berkorban demi cinta.

KELI OH KELI said...

Muhammadnuraizuddin:

")ya senyuman itu satu sedekah.

KELI OH KELI said...

ozzy:

ya bro ozzy...sad but true!

Hanis Azla said...

apa yang ada dalam hati lebih penting dari luaran.. tp kalau cantik luar dan dalam adalah yang sebaiknya kan..

KELI OH KELI said...

Hanis Azla:

ya..kak hanis itu impian semua...dan Allah SWT memandang keimanan hambaNya..

►AdamXis◄ said...

Assalam...mendalam maksud tersirat entry nie...hu3.i loike

►AdamXis◄ said...

tadi vote ikan haruan...rase nk ubah kpd ikan patin...leh tak?hu3

tia said...

tp kdg2 kte xsedar cinta sejati tu ade betul2 dpn mate ...

KELI OH KELI said...

AdamXis:

waalaikumsalam ...tq geng!

KELI OH KELI said...

AdamXsis:

hehe..boleh saja...dua2 ikan tu pun sedap woooooo...he3..i loike!

KELI OH KELI said...

tia:

ya...hanya jauhari yg mengenal manikam.

aliefcmoi said...

betul tu...kita kena tgok seseorang itu secara holistik atau secaara keseluruhan..baru ada umppphhh bercinta..dan baru lah kita tak cepat boring dgn seseorang itu..nice story dan sama2 ambil iktibar..huhu..thanx keli for the nice entry..huhu... http://aliefcmoi.blogspot.com/

KELI OH KELI said...

aliefcmoi:

huhu..ya2..jgn boring menyintai si dia...
nanti saya akan jengah blog alief ya.. ")

aliefcmoi said...

thanx ikan keli..ahaha..alief tak bercinta lagi pun...focus study dulu..capai cita2 dulu..lepas dpt cita2 baru boleh fikir pasal cinta..heheehe..thanx awk..alief tunggu awk singgah blog alief..kalau awk rasa blog alief boleh pergi jauh dan best,,awk boleh follow blog alief..kalau tak best,,jgn follow taw..alief nak org follow blog alief atas sbb blog alief ni best..tapi,kalau awk nak follow gak,,alief sgt2 berterima kasih..thanx awk..sila beri tunjuk ajar...

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

perg... wa minat gile la...
best best... story2 y bermakne..
mane ko dapat ek...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

best²..suka baca entri dari keli..

KELI OH KELI said...

aliefcmoi:

bagus kamu ada semangat macam tu..kejar dulu cita2..InshaAllah,cinta akan bertemu jua..

err...saya nak follow blog awak jugak! sbb mmg best! ")

KELI OH KELI said...

LinE PuTih LiNe HiTaM:

godek2 situ sikit...sana sikit...anyway tq ya kawan.. ")

KELI OH KELI said...

Cik Betty:

terima kasih..terima kasih..terima kasih.. ")

Cempakamelati said...

Oooo ada tersirat disebalik belon rupanya.

KELI OH KELI said...

Cempakamelati:

sekadar berkongsi apa yang tersirat di hati ini..
anyway,saya tunggu info2 yang best dari blog cempakamelati lagi...best!

AISHA INANI said...

wow!
keli such a nice analogy!
yeah who care about the outside kan?
yang penting dalamannn. grr

KELI OH KELI said...

AISHA INANI:

inner beauty much more better..grrr... ")

Faiz said...

wow..mmg cukup bersastera..best..=)

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

****KLIK GAMBAR FOTOGRAFI TERKINI DISINI****

KELI OH KELI said...

Faiz:

sama2...terima kasih jua saudara Faiz =)

old_trafford said...

fuyoo ikan keli terbang...

KELI OH KELI said...

old trafford:

ya..semoga satu hari..ku jua bisa terbang tinggi. =)

nelly said...

so sweet !
sedih je ayatnya ..

KELI OH KELI said...

nelly:

=) x sedih pun...terharu ja..

♥ manje ♥ said...

betul ler tu, yg baik dtgnya sekali...
takde belon keli kecik ke hehe ~

KELI OH KELI said...

manje:

huhu..susah kot nak cari belon keli yang kecik.. ")

teratai said...

perlambangan yang begitu menarik!...:)

KELI OH KELI said...

teratai:

sekadar satu anologi... :)

anamizu said...

fuuhh besaqnya belon keli!! ^^
recent post : |kenal mohsen namjoo???|

KELI OH KELI said...

anamizu:

haha..nk terbang tinggi sikit kot belon tu..

Mohd Fitri said...

dalam maknanya entri ni :)

KELI OH KELI said...

Mohd Fitri:

selamat singgah sini ya...hehe..x lah dalam mana pun.. ")

thomas said...

Unik belon keli ni,tak pernah jumpa.

KELI OH KELI said...

thomas:

belon ni kat negara luar mr thomas..

Norhafiza said...

betul tu keli..setuju sangat2...

p/s : No mmg suka makan keli bakar cicah air asam...perghhhhh!

yott said...

mak sy kata..cinta pd paras rupa ni selalunya x kekal lama..

asliana muslim said...

sweet nyer heeee

KELI OH KELI said...

Norhafiza:

oh..awk suka makan keli bakar cicah asam ya..mmg sedap sgt..lagi2 bila dimakan waktu berbuka puasa di bulan ramadhan nanti.

KELI OH KELI said...

yott:

mak saya pula berpesan..cintailah pada org yg menyintai diri kita daripada bercinta dengan org yang kita terlalu menyintai...

dicintai-kau ibarat raja
menyintai-kau ibarat hamba

namun..walau apa jua..tepuk dada tanya cinta.. ")

KELI OH KELI said...

asliana muslim:

yang manis itu gula..
mati semut kadang-kadang juga kerana gula.

munna said...

aduhai biarlah hitam ..asalkan menawan... macam ikan keli....

KELI OH KELI said...

munna:

weee.....terharunyaaaaaa... ")

Azza Firza said...

memacam kan ada, huhu

KELI OH KELI said...

Azza Firza:

:) terima kasih sudi singgah ya...x ada banyak pun..sikit2 ja.

NARDtheNERD said...

lepaskanlah diriku..kerna aku tak mampu menanggung cinta sempurna..darimuuuuu...

oopppsss.
terYUNA pulak.
hehe.

KELI OH KELI said...

Nard:

ewah2....hehe....sempurnanya cintamu!

Solihin Zubir said...

pergh! maksud tersirat!
sgt romantik ok.. heheh..

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir:

pewittttttt..mentang2 lah solihin dalam musim percintaan...semuanya nampak romantik ya..hehe...semoga berbahagia kawanku..")

Mr. TN_SkY said...

hehehe..:-D betul3..jangan dipandang luaran..yg penting isinya..apa guna kekasih yg ramai..jika semuanya......menambhakn pening kepala :-D One is special stand for who is really deserved it :-D haha..nice entry cik keli.

SEDARLAH..ADAKAH BENAR KITA SAYANGKAN IBU BAPA KITA?

good_boy said...

betul3...dalam yg penting..
kl dlm belon letak pasir,camne nak terbang kan??haha..
1st time dtg sini..salam kenal keli oh keli =)

good_boy latest post Kepada Yang Suka Tekan "LIKE" Kat Facebook,Sila Baca Ni !!

alkisah69 said...

lama x p pesta pulau pinang...boleh beli belon banyak2..yeahhhhhhh.

KELI OH KELI said...

Mr.TN SkY:

sayangi yang satu...kalau kita tidak suka dipermainkan cinta,janganlah permainkan perasaan orang.orang yg baik akn bertemu pasangan yang baik juga..InshaAllah.

KELI OH KELI said...

good boy:

salam perkenalan...saya juga baru jengah blog kamu.nice blog!

KELI OH KELI said...

alkisah69:

tunggu bulan 12 nooooo.... ")

rizwan's sweetheart said...

jgn penah persiakan cinta sejati... :)) suka statement tu...

KELI OH KELI said...

rizwan's sweetheart:

:) semoga feeda dan rizwan selalu happy2 dan bahagia ya...

aliesha kirana said...

wah! suka ayat last tu..eehehe. best sgt!

KELI OH KELI said...

aliesha kirana:

") jgn pernah persiakan cinta sejati.

Amira Naddia said...

sgt betul la keli...
ikan keli goreng yg dap!

rupe xkemane..lau kapel sbb nsem memg rugi. bek kapel sbb kaye! hehe

KELI OH KELI said...

Amira Naddia:

kapel sbb kaye?haha...idea yg mungkin bagus..kerana, kapel sbb miskin...idea yg terlalu ideal mungkin.

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Kak setuju, kita sayang dan hormatkan seseorang adalah kerana kejujuran hatinya dan bukan krn luarannya....:)

KELI OH KELI said...

Myfrin's story:

salam kak..lama x nampak ya...hehe..nanti saya akan jengah blog kakak..

ya..pandang dengan mata hati dapat mengenal si hati emas.

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

wah, semua info sal ikan...ikan keli.erk,sedap ke tu?? tk pena mkn lgik..siap main belon2 lgik.wah..hebat yaa.. ;)

lassiegewdix said...

sangat mendalam kata-kata yang terakhir tu kan ?
loike :)

KELI OH KELI said...

♪..aq[daN]pUteraku..♪ :

cubalah makan..sedap ikan keli ni..
ya..sini semua pasal ikan keli..sbb nama blog pun KELI OH KELI..hehe.

KELI OH KELI said...

lassiegewdix:

terima kasih kerana suka kata2 tu ya... ")

Ieqa Swetluv said...

wahh mantap lah analogi kisah cinta pok cik keli ni.. terkesan di jiwa gitu huk3 ;p

KELI OH KELI said...

Ieqa Swetluv:

terima kasih...sekadar berkongsi.

NARDtheNERD said...

update la gambar anak angsa tu keli..
hehe.
:)

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD:

OK..t saya uplod kat fb nooo...

RuSh D said...

wah..sungguh bermakna ayat2 tue...

KELI OH KELI said...

RuSh D:

lama x nampak kamu ya...bz kah?

Tuan Penasihat said...

betul betul betul
perumpamaan yang sangat tepat sekali.
jangan menilai keli melalui rupanya, tetapi rasa dan khasiatnya bila dah masak.
huhuhuhuhu
sori gurau ja.

KELI OH KELI said...

Tuan Penasihat:

saya sangat2 bersetuju dengan pendapat tuan...kena rasa dulu ikan keli...baru depa taw ikan ni sedap kan? hehehe....

maya said...

entri yang menyentuh jiwa...suka sangat...tapi masih lagi orang pandang rupa...

KELI OH KELI said...

maya:

kita kan manusia yang sentiasa lemah...tapi kita harus sentiasa cuba memperbaiki diri kita.

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI