KAMI GENG SUKA IKAN KELI

JEANS KELI



KENAPA ADA SAKU KECIL PADA SELUAR JEANS?


Siapa antara kita pernah terfikir mengapa secara amnya seluar jeans mempunyai saku kecil?

Kita mungkin juga menganggap itu sekadar menambah gaya pemakaian seluar tersebut atau sememangnya kebanyakkan seluar jeans mempamirkan ciri yang sedemikian.

Saku kecil ini sebenarnya berasal daripada sejarah seluar yang dipopularkan oleh Levis Strauss pada tahun 1880,iaitu lapan tahun setelah jeans masuk ke Amerika Syarikat (AS) tahun 1872.

Rekabentuk seluar jeans edisi pertama telah dikhususkan kepada para pelombong emas. Seluar jeans itu memiliki 5 saku, 2 di belakang dan 2 di depan, serta 1 saku kecil dalam saku depan sebelah kanan. Disebabkan pada awalnya seluar jeans hanya diperuntukkan bagi para pelombong, saku ini tentunya bukan untuk bergaya.

Rupanya saku kecil ini adalah untuk pelombong-pelombong emas ini menyimpan emas yang bersaiz kecil.


APA PULA YANG DISIMPAN DALAM SAKU KECIL JEANS KAMU?


48 comments:

z said...

Owh...gitu..hehe..tq 4 d info.. =)

KELI OH KELI said...

z:

ehe..ya,sama2. =)

NARDtheNERD said...

oo..
i simpan duit syiling je situ..
:)

KELI OH KELI said...

NARD:

oo..samalah kita ya.
:)

thomas said...

Oh!Rupanya yg kita pakai sekarang ni seluar pelombong.

AISHA INANI said...

aku simpn syilinggg. diut kecik2 letak situ...
grr, jean pelmbongg. wow!

KELI OH KELI said...

thomas:

hahaha..ya tak ya juga ...seluar pelombong rupanya!

KELI OH KELI said...

AISHA INANI:

ya..kebanyakkan kita letak syiling...tapi ada tak yang letak benda2 lain agaknya ya..?

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

mane cerita jeans keli ni.. hahah

KELI OH KELI said...

LinE PuTih LiNe HiTaM:

cerita import khas dari Amerika tuhhh... "P

zul permatang badak said...

...poket tu...kecil sangat kalau isi duit syiling nak ambil bukan main payah.....nak isi emas, kena pergi melombong.....tapi sedih ....pakai seluar orang buat basahan kerja...,,huu ....huu...,

KELI OH KELI said...

zul:

hahaha...sabar bro..seluar basahan ni mahal jugak ya..

Rina Azam said...

thanks for the info.. semestinya tiap yg wujud ada kegunaannya :)

Amira Naddia said...

poket kecik simpan no tepon abg nsem!

CekWa said...

dulu saya suka sorok duit (RM)kat situ, supaya saya tidak berbelanja lebih, sehingga satu masa saya terlupa, dah basuh baru jumpa semula, jimat duit.

KELI OH KELI said...

Rina Azam:

oh ya kah?hrmmmm.......ya betul! :)

KELI OH KELI said...

Amira Naddia:

ok nah no fon KELI..012xxxxxxx. :P

KELI OH KELI said...

CekWa:

bagus juga tips kewangan dari kamu...boleh dipraktikkan..berdikit lama jadi bukit juga.

Solihin Zubir said...

sy simpan habuk je lam poket kecil tu.. heheh..

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir:

x pa..poket kecil simpan habuk..poket besar simpan lain nooo... :)

Mr. TN_SkY said...

hahaha..banyaknya habuk ja! hehe..emas? x dapek la hehe :-p

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA???

yott said...

pasal poket kecil tu tau jgk sbb kegunaannya coz prnh terbaca ms beli jeans dia 2 thn lepas kot..

nak tmbh sikit...levis ni asalnya dicipta utk kegunaan lasak pekerja2 lombong kan..tp tgk lah skrg...yg bnyk pakai bukan pekerja lombong pun..hehe..dan harga pun hurm.."saket perut" jgk lahh nak membelinya specially kalau yg 501 tu...lg lusuh, koyak sana sini...lg terangkat hrg nya..

Cempakamelati said...

Oooo ya ke....saya lak biasanya simpan syiling kat saku kecil tu.

ferra ferro said...

wahhh , sejarah pocket ! tak pernah terfikir pun ! nice one ! x)

KELI OH KELI said...

Mr.TN SkY:

hehe...samalah kita..habuk ada laaa..emas belum mampu lagi.

KELI OH KELI said...

yott:

harga jeans yg berjenama mmg sakit perut jugak lah nk beli...kita beli ja seluar jeans yg sesuai dgn perut kita ya...x la sakit sangat perut tu..:)

KELI OH KELI said...

Cempakamelati:

Ooooo...saya ingat awat simpan bunga kat situ.. ")

KELI OH KELI said...

ferra ferro:

ya..tq too myfren... ")

amirah nuramalina said...

ouhh mcm tu . mira smpn duit syiling je . hahaha

KELI OH KELI said...

amirah nuramalina:

ya..hehe..mcm tu ceritanya dik.

Fariduddin El-Islam said...

cool jeans ni..

KELI OH KELI said...

Fariduddin El-Islam:

") yeah...so cool!

Along Usop said...

sumbat kunci bilik..=p


*anda ditag kat sini
http://alongusop.blogspot.com/2011/02/contest-oleh-yuyu-zulaikha-i-love.html

KELI OH KELI said...

Along Usop:

ya...satu jawapan yg lain dari yg lain..

Mr. TN_SkY said...

hahaha..:-D xpe2..nanti kumpul dinar emas..smbunyik di koeck tuu..<--amalkan gaya cina..biar pakai bju singlet..aslkan kaya..ahahah..boleh pulak :-D

KENALI CIRI PENGIKUT DAJJAL, ADAKAH KITA?

fAiRy PrInCesS said...

saye simpan duit syiling dalam saku kecik tu.. huhuuhu

alkisah69 said...

fuyo0h-cool jeans bro!

arep_lockermonth said...

salam kenal! arep dah follow blog kamu! singgahlah blog arep ok! hehe :P kalau nak follow balik pon ok gak!hehe :P

http://myamigosspace.blogspot.com/

anyway..blog nih cun la!

KELI OH KELI said...

Mr.TN SkY:

biar pape asal bergaye.. ")

KELI OH KELI said...

fAiRy PrInCesS:

") tuan puteri pun simpan syiling kat seluar jeans ya...ok..kami pun simpan syiling jugak..

KELI OH KELI said...

alkisah69:

yeah! pretty cool...

KELI OH KELI said...

arep lockermonth:

InshaAllah nanti saya ada masa nanti, saya akan jengah dan follow blog kamu ya...terima kasih banyak-banyak sebab sudi singgah dan follow blog KELI OH KELI.

arep_lockermonth said...

thnx sebab follow arep balik k!

aliefcmoi said...

nice info...kalau alief,,alief letak sim kad dlm poket kecil tu..sbb alief guna dua simkad..so,kalau jalan2 guna seluar jean,,alief akan selalu tukar2 simkad..huhu..sbb tak mampu nak beli 2 phone..^__^

awak,kalau awk free,,sudi2 la dtg jenguk2 blog alief..alief nak minta tolong awk bagi komen kat blog alief..mana taw,,awk boleh bagi tunjuk ajar kat blogger newbie mcm saya ni..kalau awk rasa blog ada kekurangan,,awk bagi la kritikan mmbina supaya alief dpt membaiki kekurangan tu..supaya lebih ramai pembaca datang baca dan follow blog alief dgn ikhlas..huhu..kalau awk rasa berminat dgn blog saya,,awk follow la saya..kalau awk rasa blog alief ni mcm tak best,jgn follow dulu taw..alief nak minta tunjuk ajar dari blogger hebat mcm awk.thanx awk.. http://aliefcmoi.blogspot.com/

KELI OH KELI said...

arep lockermonth:

no problemo buddy..

KELI OH KELI said...

aliefcmoi:

berjimat itu x pernah merugikan...

ya..satu hari,saya akan luang masa baca dan santai2 ke blog kamu...nk beri kritikan tu x lah kot...sbb setiap blog itu ada keistimewaan dan caranya tersendiri...apapun selamat datang ke dunia blog alief! nice to know humble person like you...

Norhafiza said...

selalu jumpa syiling dalam poket kecik jeans Abang hehe...

KELI OH KELI said...

Norhafiza:

shhhh...saya x gtaw kat abg awk...shhhhh..rahsia!

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI