KAMI GENG SUKA IKAN KELI

YING YANG KELI



Yin-Yang digambarkan sebagai sebuah filosofi hidup yang menunjukkan bagaimana segala sesuatu terjadi. Lingkaran luar dalam simbol Yin-Yang menunjukkan “everything”, maksudnya keseluruhan yang ada di dunia. Kemudian Yin (Black) dan Yang (White) keduanya merupakan simbol segala sesuatu yang tak terpisahkan. Memang tidak akan pernah terjadi hitam dan putih secara bersamaan. Namun ada saatnya terjadi hitam dan ada saatnya terjadi putih. Sebuah prinsip keseimbangan yang saling mengisi dan melengkapi.
  • Yin (Black) memiliki erti gelap, pasif, kesedihan, sejuk, terpencil and lemah (boleh disamakan sebagai segala unsur negatif di alam).
  • Yang (White) memiliki erti cerah, aktif, peningkatan, panas dan kuat (boleh disamakan sebagai segala unsur positif di alam).
Kedua hal ini saling mengisi. Di saat kita kekurangan unsur positif, unsur negatif dari Yin akan mengisi kekosongan. Begitu pula sebaliknya. Sebab segala sesuatu yang terlalu berlebihan tidak baik. Jadi harus diseimbangkan.

Seringkali bahkan hampir setiap kali saat kita merasakan kemenangan kita menjerit kegirangan namun kita lupa untuk bersyukur. Namun di kala kita mengalami kesulitan atau kegagalan, kita menangis semahu-mahunya dan dengan lantang menyalahkan TUHAN secara langsung atau tidak.

Padahal, TUHAN memberi kita kejayaan dan kegagalan, semua ada maksud dan tujuannya. Semuanya untuk keseimbangan. Kalau kita hanya pernah mengalami kejayaan tanpa pernah mengalami kegagalan, kita tidak akan pernah tahu indahnya saat kita bangkit dari kepayahan.

Sebaliknya, kalau kita hanya pernah mengalami kegagalan tanpa pernah mengalami kejayaan, kita tidak akan pernah tahu sampai batas mana kemampuan diri kita. Kerana kita hanya merasa, apa yang kita lakukan tidak membuahkan hasil.

Prinsip keseimbangan ini berlaku di sini. Yang penting bukan bagaimana hidup kita, namun cara kita memandang hidup ini yang lebih penting. Dengan kita memandang hidup ini dari berbagai aspek yang ada, maka kita akan boleh menikmati hidup dan mengambil pelajaran dari setiap peristiwa yang terjadi dalam hidup kita.

51 comments:

qellissa said...

haih keli pun boleh buat jd bentuk Ying Yang..

KELI OH KELI said...

qellissa

ahaaha...boleh ja..hye qellissa...my old frennnnnnn.....hehe...semoga sihat n ceria selalu!!!

zul permatang badak said...

pemakanan pun harus seimbang.....
jangan makan banyak nanti perut buncit...
jangan joli sangat nanti jatuh miskin.....
jangan kedekut sangat nanti kawan2 tak nak dekat....
keseimbangan dalam hidup amat perlu....untung dan rugi.....adalah lumrah.....sebagai mengisafi langkah kita yg kadang2 tersadung.......kadang2 pantas berlari.....

Ying dan Yang...membentuk keseimbangan mengisi melengkapi....kolabrasi saling bergandingan memenuhi ruang........

keli.....ari ambo jadi cikgu jab...ngajar budok2 bisu...keh2....
pokok2 sayur ambo laa........lagu mano bisnes o.k....

ghostwriter said...

tertarik ke name keli..padahal i x langsung x suke mkn keli...=p

KELI OH KELI said...

zul permatang badak

sangat bertepatan semua saranan abg zul kita...saya amatlah bersetuju..terima kasih atas nasihat yang baik melalui kata-kata yang indah bahasanya.

oooh...hehe...saya pun kerap mengajar dan bercakap dengan haiwan-haiwan di ladang...rasa macam terapi ja...syukur pada tuhan..bisnes ok.")

KELI OH KELI said...

ghostwriter

hehe..cubalah mengenali ikan keli..isinya manis sekiranya mencuba dan mengetahui...salam ukhwah!!

Rina Azam said...

kesedihan dan kegembiraan lumrah kehidupan.. apapun jgn putus asa dan mengalah dlm hidup kan... Bayangkan lagi ramai yg lebih susah dan bersedih drpd kita :)

I loveee this entry.. and i love the blog owner..and i love to eat keli :)

KELI OH KELI said...

Rina Azam

...speechless...so touch n tq 4 always be my shoulder to cry n friend to rely..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sukalah baca entri kat sini..tiap kali misti ada kaitan dgn ikan keli..mcm satu trademark gitu..

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

hehe..terima kasih cik betty..Keli Oh Keli sentiasa mengaitkan segalanya dengan keli..haha...harap2 ada org yg suka ...")

ibuintan said...

memanglah... macam2 boleh dikaitkan dengan keli ye

bukan sekadar ikan kampungan rupanya, amat bernilai

Solihin Zubir said...

ingatkan naga ja bleh wat yingyang..
keli pun boleh? haha..

muazlumut said...

hitam putih kehidupan.....menarik n3,tapi tetap kaitkan dgn keli...

KELI OH KELI said...

ibuintan

terima kasih...sesungguhnya ciptaan Allah semuanya itu amat bernilai.

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir

kalau naga boleh..keli pun boleh..yakin boleh!!! hehe...

KELI OH KELI said...

muazlumut

ya kawan..di sini segalanya tentang keli..terima kasih kerana x jemu dengan keli...")

ozzy said...

Assalam..

Sentiasa bersyukur dgn apa yg kita perolehi setelah kita berusaha..entry yg menarik.

Hanis Azla said...

segalanya perlu seimbang.. tidak berkurang mahupun berlebihan.. rasanta masa sekolah rendah kot belajar pasal yin yang ni..

KELI OH KELI said...

ozzy

waalaikumsalam sifu ozzy...bersyukur merupakan akhlak terpuji dan menenangkan rohani.ya ...sangat benar kata2 tuan.

KELI OH KELI said...

Hanis Azla

ya...bersederhana itu yg terbaik.apa guna berlebihan pada mulanya tetapi semakin berkurangan atau hilang pada masa hadapan..biar berdikit bersederhana asalkan terus melangkah ke hadapan.

muazlumut said...

insyAllah...muaz tak jemu mai kat blog tuan...

KELI OH KELI said...

muazlumut

sangat kumenghargai tuan...

saya said...

kdg2 blh digunapakai juga yinyang tu kan..tapi yg pasti dlm hidop kena seimbang semuanya.. tak seimbangkaluu..itu yg stressssss memanjang. saya le tu. hahahhaa...

alkisah69 said...

ooo...gitu rupanya maksud di sebalik yin dan yang...tabik spring la kat tuan blog...semuanya dikaitkan dengan keli..syabas!mmg kagum dgn tuan...

Izz Wardah Online said...

mana ya kamu dapat idea2 genius macam ni...baru guna keli ja dah pelbagai pandangan dan sudut kamu terokai...haha..macam2 ya...

KELI OH KELI said...

saya

ya betul tu...bila dah balance segalanya akan tampak ok...macam dalam perakaunan juga...kalau x seimbang parah juga perniagaan kita.

KELI OH KELI said...

alkisah69

Trimas bro! ")

KELI OH KELI said...

Izz Wardah Online

errr...tinggi sangat pujian tu..sekadar berkongsi ja..hehe..terima kasih ya sudi kemari.")

*Miss Syahnia* said...

bagus en3 ni ;)


p/s: hampa je bos sy bila tak
dpt order mkn utk meeting laok
keli masak sambal..^__^

KELI OH KELI said...

*Miss Syahnia*

wah..bos pun suka makan ikan keli ya...cayalah bos!!

Insan Marhaen said...

ikan keli kalau buat gulai tempoyak, best kan!

shameel Iskandar said...

Salam Keli.
Menarik sekali entry ttg yin dan yan ni. kalau diizinkan saya nak copy kt FB saya.

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Betul tu, kita mesti mengalami kegagalan dan kejayaan supaya kita tahu berikhtiar dan kemudian bersyukur.

Entri yg sangat menarik.....:)

KELI OH KELI said...

Insan Marhaen

wallaaaaaaaa...sodap wehhhhh!!

KELI OH KELI said...

shameel Iskandar

Line clearrrrrrrrrrr!!

KELI OH KELI said...

Myfrin's story

semoga bersusah susah dahulu..bersenang senang kemudian...
peace yoo...")

omurice said...

huhu...omu asyik gagal jer dlm hidup ni....asyik fail jer....

KELI OH KELI said...

omurice

memang ciri2 org yg berjaya kena asyik gagal...x caya? ce tanya..ce tanya...jika ditanya bagaimana mereka berjaya hari ini...sudah pasti ada hari2 yg mereka gagal untuk capai spt hari ini..

*kita cuma lihat org yg berjaya pada ketika ini..kita lupa untuk tengok kegagalan mereka hari2 kelmarin...

kyo_9 said...

satu benda yg saya belajar daripada buku psikologi iaitu pemikiran positif.. jika ada benda yg kita xleh buat.. jangan cakap "impossible" atau "can't be done".. tapi cakap "Everyone can't do this" dsb.. nanti kita senang nk bangun balik bila ditimpa musibah..

KELI OH KELI said...

kyo_9

Terima kasih Tuan kerana berkongsi...sangat berterima kasih..yeah be positive!!

yott said...

manusia mmg sering terlupa..

KELI OH KELI said...

yott

itu sifat manusia...mudah melupakan dan dilupakan.

Naddia said...

mase kecik2 slalu lukis lambang yin yang nie kat buku skola dgn harapan jd sgt hebat

KELI OH KELI said...

Naddia

ohhh..gambar Goku lukis x? ")

ain dzaya said...

keli pun da jadi ying n yang..
rmai msyarakat percaya sbb nak tahu pasal ramaln hidup..
tapi kita yg islam nie..teruskan hidu dgn tabah ye..
ta pyh la ying yang apa kejadah nie..

Muhd Aizie said...

salam . pertama kali saya berkunjung ke ruangan ini! terkejut sekejap! nama blog dan entry-entry dalam blog ni semua berkaitan dengan keli. haha. saya jatuh cinta terus membaca tau. baru saya tahu rupanya banyak benda dalam dunia ni berkait dengan keli. heheh. tapi, saya tak makan ikan keli. =)

KELI OH KELI said...

ain dzaya

Alam ini mempunyai rahsia berpasang-pasang. Ini jelas dinyatakan dalam
Surah Yasin 36:36. Anda mungkin nampak bahawa tempat ayat itu pun
berpasang 36:36. Maksud ayatnya: "Maha Suci Tuhan Yang telah
menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan, sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya."

Bangsa Cina percaya bahawa
alam ini punya konsep YinYang. Itu juga maknanya berpasang-pasangan. Rasul kita pernah berpesan "Tuntutlah ilmu biar
sampai ke negara Cina". Rasul kita menghormati ilmu yang ada pada
bangsa mereka dan mengajak mereka untuk menghayati Islam dan hidup sebagai Muslim.

ya..saya setuju dengan kamu...ramal meramal nasib bukan sifat org mukmin...

KELI OH KELI said...

Muhd Aizie

hehe...selamat datang ke dunia keli sahabat...")

aLieF si Muncung ManiS said...

hidup saya berkonsepkan yinyang...ada sedih dan ada gembira spt yang keli bgtaw kat atas ni..ehehehe..betul tu,,kalau hdup ada kejayaan je,,tak ade kegagalan,,tak best la hidup..tak advanture..hehe

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS

yezzaaaaaa....chaiyok2...selamat ber'adventure' geng!

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI