KAMI GENG SUKA IKAN KELI

BEKAS PENSIL KELI



TENGOK PERLAHAN-LAHAN DULU APA YANG ADA DALAM BEKAS PENSILMU....

Pada waktu NASA mula mengirimkan angkasawannya ke luar angkasa, mereka menemukan bahawa pen mereka tidak dapat berfungsi pada ketika graviti sifar, dakwat pen tersebut tidak dapat mengalir ke mata pena. Untuk menyelesaikan masalah tersebut, mereka menghabiskan waktu satu dekad dan 12 juta dolar. Mereka menciptakan sebuah pen yang dapat berfungsi pada keadaan-keadaan seperti graviti sifar, terbalik, dalam air, dalam berbagai permukaan termasuk kristal dan dalam suhu mulai dari di bawah titik beku sampai lebih dari 300 darjah Celcius.


Dan apakah yang dilakukan para orang Rusia? Mereka menggunakan
pensil!


  • Ada sebuah filosofi yang disebut KISS (Keep It Simple Stupid), iaitu selalu mencari penyelesaian yang sederhana, sehingga orang bodoh sekalipun dapat melakukannya. Cubalah menyusun penyelesaian yang paling sederhana dan memungkinkan untuk memecahkan masalah yang ada. Maka dari itu, kita harus belajar untuk fokus pada penyelesaian daripada berfokus pada masalah.
  • Seringkali kita panik saat menghadapi suatu masalah, dan walaupun masalah tersebut diatasi tetapi cara itu bukanlah suatu kaedah yang efisien malahan terlalu rumit dan melibatkan kos yang tidak sepatutnya.
  • Jika ada yang jauh lebih mudah dan mengandungi banyak manfaat, kenapa harus mengambil yang susah, mahal dan penuh dengan risiko???

So Take it Easy…



54 comments:

Insan Marhaen said...

pernah baca kisah ini.

apa jadi dengan pen tu? nak juga tengok macam mana hebatnya..

miss nina said...

kredit to entri ni.
sangat membantu (KISS)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

KISS? eh..mcm pena dgr...jap2..mmber pena cita bnda ne kt sy tuan keli.. hurm..last2 dia bt belog ats nma KISS tu..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

oh best entri ni..sy lum penah baca lg..betul sy suka rumitkan keadaan..kalau ada masalah sy selalu rs bingung mcm masalah tu bsr sgt pdhal mudah je nak selesaikan..kena bertenang dan take it easy..

Adry@Daun said...

Info yg baik dn ada msj utk smua pmbaca. Info tmbhn, satelit Russia yg tbaru mengambil foto bumi lbh tepat dn jelas bbanding satelit milik USA.

Norhafiza said...

info yang bagus dan bekas pensil yang comel hihi..

zul permatang badak said...

Ya mengapa....mengapa berjela-jela mencurahkan rahsia hati...merayu rayu pada yang tak sudi....Begitu juga dlm memuji sampai berbakul-bakul sehingga tak terpikul......

Jalan penyelesaiannya kita boleh melahirkan idea yg singkat....tapi berbaloi.......

info yg bagus.........boleh dijadikan panduan........

KELI OH KELI said...

Insan Marhaen

saudaraku IM..oh saya tidak tahu pulak mcm mana rupa pen tu...mesti canggih..yang pasti pensil tu jenis yang biasa kita guna dan lihat..")

KELI OH KELI said...

miss nina

KISS...ya satu idea yang agak bermanfaat dalam kehidupan adakalanya..tapi bukan semua perlu diremehkan..")

KELI OH KELI said...

♪..aq[daN]pUteraku..♪

wah ..ya ka? menarik tu nama blog macam tu....sempoi nie...!! ")

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty

ya..samalah kita...kadang2 kita tersilap perhitungan..setiap masalah pasti terungkai juga dengan waktu..

KELI OH KELI said...

Adry@Daun

terima kasih sahabatku Adry atas info di atas...")

KELI OH KELI said...

Norhafiza

hahaha..comel ya ? berwarna warni la pulak ya....

KELI OH KELI said...

zul permatang badak

"Ya mengapa....mengapa berjela-jela mencurahkan rahsia hati...merayu rayu pada yang tak sudi....Begitu juga dlm memuji sampai berbakul-bakul sehingga tak terpikul......"

saya sangat suka kata2 ini...abg zul selalu mempunyai kata yang baik untuk dihayati...terima kasih saudaraku!

fAiRy PrInCesS said...

hahaa. sian nasa. kalau terlampau pandai sangat pon susah gak. sanggup berhabis duit. last2 guna gak pensil yang sebatan 20 sen tu,,..

KELI OH KELI said...

fAiRy PrInCesS

erks...ya...sangat setuju!! "kalau terlampau pandai pon susah gak.."

Solihin Zubir said...

hahah.. bijak betul org Rusia eh..

smpai x terfikir plak pihak nasa..

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir

NASA dah buang MASA...RUSIA tak SIA2..")

Rina Azam said...

i like this..
nice philosophy..
BTW, pencil case tu so creative :)

KELI OH KELI said...

Rina Azam

FYI..KISS is always the best..")

yott said...

betul tu keli bila kita panik kita selalu akan buat sesuatu/keputusan yg akhirnya kita akan kesal kemudian hari...

shameel Iskandar said...

Salam en Keli.

Tentang masalah atau apa sahaja perkara yg dilalui dlm hidup. bagi saya, antara memudahkan dan merumitkan, maka ambilah kaedah memudahkan selagi dapat diselesaikan.

tapi, mmg diakui tak semua perkara perlu diremeh temehkan.

p/s = first time saya dgr cerita pen ni. trima kasih ats perkongsian.

Yati said...

Kreatif bekas pensel tu, bentuk ikan keli. :)
Saya setuju dengan ayat ini "Kita harus belajar untuk fokus pada penyelesaian daripada berfokus pada masalah".
Kalau asyik fikir masalah, maka kita mengundang lagi banyak masalah datang pada kita. Switch atau tukar fikiran kita. :)

KELI OH KELI said...

yott

betul tu yott..kadang2 dalam pembelian barang juga kita menyesal bila dah balik rumah..setuju sangat dgn yott...jgn buat apa2 keputusan dalam keadaan panik...

KELI OH KELI said...

shameel Iskandar

waalaikumsalam saudara shameel..
jika ada penyelasaian yg memudahkan dan mendatangkan manfaat pada diri kita dan pihak yg terbabit..mengapa tidak kita memilih yg memudahkan..

benar juga kata cendiakawan..selalu meremehkan pada semua perkara adalah amalan org yang tidak cemerlang..")

kesimpulannya...terpulang pada budi bicara dalam menyelesaikan cabaran kehidupan!

KELI OH KELI said...

Yati

kenal pasti simptom2 punca permasalahan juga salah satu kaedah menyelesaikan masalah..namun apa pun jua..kita manusia sentiasa lemah..semoga kita sentiasa merujuk pada Allah dalam membuat penilaian penyelesaian...inshaALLAH...

Hanis Azla said...

suka dgn entry ni.. nice one.. ianya buat akak terfikir sendiri ttg cara yg paling bagus utk selesaikan masalah..

aLieF si Muncung ManiS said...

thanx sbb post entry ni..saya selalu juga berfikir utk menyelesaikan sesuatu masalah dgn cara yang susah..padahal cara yang mudah ada..nice one..entry ini menyedarkan saya..

muazlumut said...

menarik dan tertarik

KELI OH KELI said...

Hanis Azla

semoga sama2 dapat manfaat daripada cerita di atas ya...

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS

ya semoga bakal doktor muslim kita ini selalu berjaya selesaikan masalah..saya percaya alief selalu bijak!")

KELI OH KELI said...

muazlumut

") salam sahabatku yg selalu berkunjung tiba...terima kasih banyak2 muaz..

muazlumut said...

sama-sama....dtg ziarah dan cari ilham...

KELI OH KELI said...

muazlumut

haha..orite myfrennn.....

el-janna said...

waaaaaaaaaaaa cantek pensel case tuh.....
bhihi

KELI OH KELI said...

el-janna

cantik ya...sempoi jugak kalau saya ada satu....")

Jiwaniaga said...

buat 1 bekas pensel ni azam,
jemuq ikan keli sampai kering, pastu belah mcm ikan masin, jahit zip.hehe...

(tp kalau dh kering, goreng pon sedap)hehe

KELI OH KELI said...

Jiwaniaga

ahaaaaa...inovasi tu...hehe...
itik x bertelur lagi amar....")
x sabaq tunggu telur itik pulak ni..hehe..

ammar said...

itik nila ka?
xpa, pelan2.hehe

gurd mcm mana?ok x?hehe

KELI OH KELI said...

ammar

ok..pelan2 kita tunggu...

guard kecik lg...tp dalam perancangan nk tukaq kot guard tu..sbb x berapa nk guard...sbb bukan saja2 nk ada guard..kalau x gengster,sia2 ja...hahaha......

ammar said...

ajq dia jgn bg gengster sgt,
tkt dia melawat ladang orang lain,
nnti jd cm post sy haritu.hehe..rugi2

! Nurida Ardy said...

pensil case ikan keli..woh no..takut dgn kepala keli ini...ngiluuuuuuuuuuuu T_T"

KELI OH KELI said...

ammar

haha..ya3...p ladang lain raplahh wooo...jgn3...")

KELI OH KELI said...

! Nurida Ardy

haha...leks dulu...pensil case ni x ada bisa aihh...")

Naddia said...

kiss stands for keep it simple n smart laaa...mne dtg stupid laakk. hehe

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

yeah.. keli sahabat ku

tadi baru aku mkn ikan keli..

sedap...

Nazatul shima said...

menarik...:) dan yg pasti, bekas pensil tu unik..hehehe...

KELI OH KELI said...

LinE PuTih LiNe HiTaM

wah..sedap tu...nanti bila2 sahabat datang ke pulau pinang..jemput datang tempat saya ok...")

KELI OH KELI said...

Naddia

oh really? opss...my mistake..tq for ur attention to detail..")

KELI OH KELI said...

Nazatul shima

ya..bekas pensil tu menarik dan eksklusif...")

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Filosofi KISS tu bagus juga. Biasanya orang2 kita terlalu fokus kpd masalah hingga lupa tentang penyelesaiannya.....:)

KELI OH KELI said...

Myfrin's story

Waalaikumsalam kak, betul tu...masalah x selesai..fikiran jadi semakin buntu...

miss nina said...

org rusia tu mesti kata pada org usa "take it easy & just do it "

KELI OH KELI said...

miss nina

haha..mungkin la kot...")

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI