KAMI GENG SUKA IKAN KELI

BENIH IKAN KELI ROCK



LIRIK LAGU PAWANA (SEARCH)

Bermula sebuah cerita
Di zaman dulu kala
Mudahnya sederhana kehidupan
Mereka riang sentiasa dan gembira
Tanpa duka
Waktu berpesta pawana pun melanda

Meresap fikiran dan jiwa
Berubahlah semua
Jadi sombong serta alpa
Semua inginkan kuasa
Rebut dengan sengketa
Yang lemah jadi hamba

Berpecah antara mereka
Musnah di hembus pawana
Begitulah kisah hidup
Dari zaman ke zaman
Pawana menghembus akan hati insan

Cinta musnah dihembus pawana
Keinginan menghancur manusia

Apakah maksud pawana? pawana ialah angin...

bagiku hembusan "angin" fitnah itu telah acapkali merobohkan bangsaku.


Maka janganlah engkau ikuti orang-orang yang mendustakan. Mereka ingin supaya kamu bertolak ansur, supaya mereka bersikap lemah lembut (dalam urusan agama). Dan janganlah engkau ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina. Yang banyak mencela, ke sana ke mari menyebar fitnah. Yang menghalang kebaikan, yang melampaui batas lagi berdosa.
Surah Al-Qalam (8-12)

30 comments:

aLieF si Muncung ManiS said...

yeyeah!!!! keli,,alief tak dapt tgok video dia..sbb kampus alief block..tapi alief layan lirik dia..yeyyeah!!! rock...

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS

yeah...gua caya sama luuu!!

Adry@Daun said...

As salam keli,
Pawana ni ribut bkn angin kot. Lagu Search yg dulu2 byk yg mpunyai makna yg tsirat.

zul permatang badak said...

wow....rajin mengkaji...mentalaah kamus dewan.....Bayu yang bertiup lembut mengusap wajahku.....silir semilir bertiup perlahan-lahan membawa pengkhabaran.............

ewah dah....dah pandai keli ni mengkaji apa yang tersurat/tersirat...dah pandai bersimbolik.....

Lepas ni ada simbiotik antara penternak
kan dan pertanian, jangan pelihara ikan je......sayur kena tanam juga....baru mewah hidup....he.he...

o,k panjang sangat ni....ambo nok gi dale kebun tebah ruput,kelih gapo ado....kait daun pisee....

zul permatang badak said...

yeeahhh....angin ribut...

wowiihh....peeewiiit.....Adri bila hang sampai???....macam pakat2 je komen kat sini.........

wa chow dulu....cari baju basahan...dan kasut boot....gi wat kijo laa...

Khairil said...

kebanyakkan lagu-lagu search ni di cipta oleh m.nasir dan lirik oleh loloq... tapi lagu pawana ni ciptaan siapa, ye? anyway lirik dia memang best, ada makna mendalam..dulu massa 1st time aku dgr amy nyanyi lagu ni aku langsung x dapat tgkp apa yg dia sebut...

Hanis Azla said...

mmg fitnah utk sgt bahaya dan boleh memecahkan belahkan hubungan antara sesam kita..

akak suka lagu tu.. masa zaman sekolah2 dulu, pakcik bas selalu mainkan lagu2 search ni..

KELI OH KELI said...

Adry@Daun

ribut ya?ops..sorry tersilap...nampaknya ribut fitnah lebih besar dan bahaya lah gayanya..

KELI OH KELI said...

zul permatang badak

betul tu abg zul..mmg perlukan simbiotik antara itu..ada juga saya tanam tanaman di ladang..

"Bayu yang bertiup lembut mengusap wajahku.....silir semilir bertiup perlahan-lahan membawa pengkhabaran............."pergh..
masih sempat abg zul kita berpuisi...cayalah bro!

KELI OH KELI said...

zul permatang badak

..terima kasih pada abg zul dgn saudara adry yang selalu datang dan komen kat blog KELI OH KELI...sangat berterima kasih..!

KELI OH KELI said...

Khairil

penulis dan pencipta lagu ini ialah M.nasir...ya..kumpulan search selalu di hati...terbaikkkkkkkkk!!!

KELI OH KELI said...

Hanis Azla

wah..kak hazla ni pun jiwa rock juga ya...pewiitttttttttttttttt....")

Rina Azam said...

Nice video keli.. Dapat gambaran jelas ttg ladang keli oh keli.. :)

pawana-hembusan angin :) fitnah tu mcm angin kn.. cepat dh sampai ...

KELI OH KELI said...

Rina Azam

ni projek adik saya...dia buat pembenihan keli...saya ternak...")
mai la ladang cik rina...

ozzy said...

Assalam..

View yang menarik cuma boleh di edit lagi utk tujuan presentation.

p/s-Moga kita terhindar dari membuat fitnah yg semakin tidak terkawal terutama sesama bangsa melayu

KELI OH KELI said...

ozzy

wassalam...ehe..tq bro ozzy..baru cuba2 buat video...akn cuba saya perbaiki di masa hadapan..")

iniialahaku said...

pawana tu angin yer??baru ku tau..

NARDtheNERD said...

angin rupanya pawana tu..
hehe.
:)

KELI OH KELI said...

iniialahaku

ya...juga yang dimaksudkan dengan bayu..")

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD

salam geng...lama x nampak...sat2 saya p terjah blog nard sat...

Tuan Penasihat said...

hoohoho
salah satu lagu search yang sentiasa akan ada dalam handfon TP. memang TP minat ngan lagu ni dan kump search.
maklumlah membesar ngan lagu2 diaorang.

Solihin Zubir said...

comey plak tgok anak2 ikan keli kecik2 tu.. heheh..

KELI OH KELI said...

Tuan Penasihat

yeah...otai2 yang membesar dengan lagu rock mesti savenya lagu2 ni dalam handphone...")

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir

haha..solihin nk sekoq dua mai cari saya....")

muaz_kkgp said...

teringat nasyid the zikr,secerah pawana.bestnya....teringin nak bela keli...nanti pi pulau pinang kena singgah ni.

srikandi cinta said...

slm..ni kali pertama sy menjejakkan diri ke blog ni..sy suker blog ni,..unik dan menarik drpd yg lain..sy sgt suke ikan keli.. tp, x reti nk masak la..satu lg, fammily sy semua geli nk main ngan ikan keli...sedih plak sekejap -_-

KELI OH KELI said...

muaz_kkgp

ya sahabat..mai penang cari saya..kita jumpa ok! ")

KELI OH KELI said...

srikandi cinta

terima kasih kerana suka dengan blog keli ni..sangat2 dihargai..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

oh sy suka semua lagu² amy search..

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty

wah..samalah kita...search di haty!

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI