KAMI GENG SUKA IKAN KELI

BON VOYAGE!BERLAYAR JAUH DENGAN SAMPAN IKAN KELI



Kambing,kubis,serigala dan SAMPAN....


Ada seorang hendak membawa seekor kambing, sebekas kubis dan seekor serigala ke seberang sungai dari darat 1 ke darat 2, tapi sampan dia boleh bawak 2 penumpang sahaja termasuklah orang tu sebagai pengemudi sampan.Di dalam satu tempat tak boleh letak dua benda yang boleh dimakan antara satu sama lain.

contoh:kambing dengan kubis. sebab kambing boleh makan kubis, macam mana orang tu nak bawak tiga-tiga ni ke seberang sungai?

Yang baik caranya ialah biarlah tepung tak selerak dan rambut tiada terputus..

Yang lebih baik caranya dalam sibuk memikirkan yang lain jangan sampai terlupa dan memakan diri..

Yang terbaik caranya dalam kehidupan adakala perlu meninggalkan sahaja sesuatu atau seseorang di "darat itu"... semoga tiada berjumpa lagi!

28 comments:

zul permatang badak said...

Ada dalam buku teks sekolah...tak silap....kambing..sireh.. dan anjing....ingat2 lupalah...lama sangat.....dibawa menyeberang sungai dengan sampan.....

Rina Azam said...

tinggalkan serigala dan kubis.. bwk kambing ja.. hehe... ya..betul tu.. adakala.. kita terhanyut memikirkan dan menyibuk hal org lain.. biarlah berpada2 kn..jgn smpai memakan diri :)

thanks keli :)

miss nina said...

suka pendapat rina :)
nampaknya semuanya kena rasional n sederhana.

lama kan saya tak ke sini?

muazlumut said...

rasanya bawak kambing dulu ke darat 2(serigala tak makan kubis),pastu ambik kubis dan letak kat darat 2 dan bawak kambing balik ke darat 1,tinggal kambing kat darat 1.ambik serigala hantar ke darat 2(serigala tak makan kubis)dan akhirnya pergi ke darat satu ambik kambing bawak ke darat 2.....boleh pening pemandu bot tu!

aLieF si Muncung ManiS said...

lama betul keli tak update blog...huhu..keli sakit ke??harap2 keli tak sakit..kalau sakit,,alief doakan keli cpt sembuh..huhu...

muazlumut said...

lama keli oh keli menyepi...apa habaq?

JuAn NaSir said...

keli si ikan keli....jangan suka perli sudah...=p

JuAn naSiR
http://titiknoktah.blogspot.com

KELI OH KELI said...

zul permatang badak:

ya betul tu sahabat...ada dalam buku teks lama...

KELI OH KELI said...

Rina Azam

x balik kampung ya...? balik2...cepat!! hehe..jom p makan bbq kambing nak x?

KELI OH KELI said...

miss nina

ya..saya juga bersetuju dengan pandangan rina dan nina...sempoi!!

KELI OH KELI said...

muazlumut

ya..jawapan sahabat saya muaz tepat...memang begitu lah caranya ya...

KELI OH KELI said...

aLieF si Muncung ManiS :

erks...sibuk sikit dik...banyak keja lah pulak kat ladang...apapun saya selalu doakan terbaik untuk alief..semoga pelajaran dan blog alief selalu maju ya....

KELI OH KELI said...

muazlumut

terima kasih muaz..sebab selalu muaz datang jengah2 blog ni...saya sibuk sikit kebelakangan ni...apapun..rindu pada teman2 blog selalu ada..semoga kalian terus sukses ya...

KELI OH KELI said...

JuAn NaSir

perli?haha..tidaklah niatku begitu...namun siapa yang termakan cili..pasti terasa pedasnya...minta maaf pada sesiapa yang terasa...sorry my fren Juan andai ada salah yang silap pada entry ku ini... ")

Solihin Zubir said...

kalau bawak serigala, agak2 serigala ngap kita x?
better tinggal ja serigala tu..
kang skali kita habis! heheh..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

soklan ni mcm menguji minda..tp tinggalkan soklan tu..kita renungkan iktibar yg dpt darinya..

Naddia said...

sy leh mkn kamben golek..

Myfrin's story said...

Salam, encik keli. Wah, nak pakai akal ni, hehe.... Kambing, kobis dan serigala.....

Klu kak, bawa kobis dulu, lepas tu serigala dan last sekali baru bawa kambing....

Hehe...menguji minda ni.....:)

d_tieah said...

Huhuhu.. Ape ek? Otak jemmmm.. Tak dapat nak fikir.. Sebab perut lapar kot.. Ngee :)

Entry Terbaru : Mengapa Isnin Dibenci???

NARDtheNERD said...

oh saya tau.
tapi nak explain kat sini susah.
ada dalam IQ game.
hehe.

KELI OH KELI said...

Solihin Zubir

betoi3..sebelum dia ngap..bye2 sama dia... ")

KELI OH KELI said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty

salam cik betty....lama x nampak ceq... ")apa habaq?semoga ceria selalu di samping family.

KELI OH KELI said...

Naddia

mbekkkkkkkkkkk....sodap ehhhhhhhhh..

KELI OH KELI said...

Myfrin's story

yeah kak..strategi yang baik juga tu...")

KELI OH KELI said...

d_tieah

pi makan dulu..lepaih tu mai jawab balik..hehe...")

KELI OH KELI said...

NARDtheNERD

amboi cik master ni...pura2 tak tahu lak ya... ")

Nurul Afifah said...

mcm tu rupanya..ttap kena tglkan sesutu jugak la...berseni btol..dlm soalan gni pon ada makna tersendiri...

KELI OH KELI said...

Nurul Afifah

salam cik nurul afifah..jawapan atau caranya terpulang pada kaedah masing2... ")

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI