KAMI GENG SUKA IKAN KELI

CANTIKNYA SINKI BERCORAK KELI



JOM KITA CUCI TANGAN KAWAN-KAWAN SEMUA...

  • Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (World Health Organization, WHO), lebih daripada 1.5 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun meninggal dunia akibat penyakit cirit-birit setiap tahun, iaitu punca kedua kematian kanak-kanak ini.
  • Mencuci tangan selepas keluar tandas, sebelum makan dan mengendalikan makanan – dapat mengurangkan kadar cirit-birit dalam kalangan kanak-kanak sebanyak 40%.
  • Pnumonia menyebabkan kematian 1.8 juta kanak-kanak setiap tahun, dan merupakan penyebab utama kematian mereka. Sikap sentiasa mencuci tangan – dapat mengurangkan jangkitan penyakit respitori pada kadar 23%.
  • Di samping itu, mencuci tangan – satu parameter untuk mengawal jangkitan penyakit berkaitan dengan sistem respitori. Semasa penularan penyakit SARS pada tahun 2006, satu kajian telah dijalankan dan mendapati bahawa mencuci tangan 10 kali sehari dapat mengurangkan penyebaran virus respitori itu sebanyak 55%.
  • Kajian daripada Nepal menyatakan bahawa penjaga dan ibu mengandung yang mencuci tangan dengan sabun dapat meningkatkan kadar kelahiran bayi baru sebanyak 44%.
  • Mengguna air sahaja tidak mencukupi untuk tujuan kebersihan diri, tetapi di kebanyakan tempat, sabun tidak digunakan untuk mencuci tangan. Kebanyakan keluarga miskin mempunyai sabun, jadi bukan satu halangan untuk mencuci tangan dengan sabun.

17 comments:

Rina Azam said...

nice info sharing.. kdg2 kita sendiri yg dh besaq ni pun lupa basuh tgn.. skrg ni pi mana2 pun kena slalu bawak hand sanitizer.. mcm2 penyakit ada skrg ni..noo?

KELI OH KELI said...

sama2 cik Rina...oh cik rina bawak hand sanitizer ya...x gtaw pun.. :)

baincardin said...

*Jom 'belasah Part 5' plak! ^_^

Hanis Azla said...

Bagusnya entry ni.. Selalu basuh tangan, tp kdg2 saja bersabun. Skrg ni kena masukkan sabun pencuci tangan dalam shopping list setiap bulan..

ozzy said...

salam...

Info yg bagus...memang ramai yg tau bercakap pasal kebersihan tapi x diamalkan

KELI OH KELI said...

Hanis dan bro Ozzy...Kebersihan sebahagian dari iman..insyaAllah...

yott said...

yup..mmg cantek..syng nak guna

KELI OH KELI said...

haha yott...tapi kena basuh tangan juga ya.. :)

Jank said...

sinki pun keli jugak haha.. besar betul pengaruh keli ni kan

KELI OH KELI said...

Jank..keli ada di mana2..hehehe..

hans said...

yups
betul3
amalkan membasuh tangan dengan sabun selalu

P/S : Tolong Belikan Topup! Penting Nih!

KELI OH KELI said...

TQ Hans...atas komen anda.. :)

NARDtheNERD said...

thanks for sharing keliii.

:))

KELI OH KELI said...

no problemo nard...

NARDtheNERD said...

tak update ke kelii?
:))

chittysarah said...

kebersihan amalan mulia~~

comel la keli2 nie!

lalallaa~~

KELI OH KELI said...

Chittysarah...selamat datang...ya kebersihan budaya kita..

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI