KAMI GENG SUKA IKAN KELI

KUALITI AIR UNTUK IKAN KELI



 Amnya pada permulaan sebelum di masukkan ikan, kualiti air sangat tinggi.
 Setelah di masukkan ikan kualiti air akan menurun kerana faktor MAKANAN.

Mengapa MAKANAN merendahkan kualiti air???
Tidak kira sama ada makanan itu kualiti tinggi (dari segi kandungan nutrisinya) atau tidak, hanya sedikit kadar makanan yang ikan makan menjadi dagingnya selebihnya menjadi tahi atau ‘waste’.’Waste’ itu sendiri akan mewujudkan PHYTOPLANKTON dan ia akan menurunkan kadar oksigen, menaikkan kadar karbon dioksida dan merendahkan kualiti pH.

FAKTOR PENTING YANG PERLU DIAMBIL KIRA DALAM KUALITI AIR.
 KADAR DO(KETERLARUTAN OKSIGEN)
Kadar DO akan mejadi terhad atau kurang kerana respirasi(proses pernafasan) dan
PHYTOPLANKTON.

Tahukah anda???
PHYTOPLANKTON akan lebih banyak atau membiak sekiranya cuaca panas.

Bagaimanakah caranya untuk meningkatkan DO???
Perlu adakan ‘ARTIFICIAL AERATION’ atau bahasa mudahnya cari keladi bunting. Penggunaan keladi bunting menjadi amat penting bila kadar DO pada para 3 ke 4 mg/L. Kita perlukan kaedah ARTIFICIAL AERATION kerana perlu menggalakkan proses Fotosintesis di mana ini dapat menjana oksigen.

 KARBON DIOKSIDA
Kewujudan karbon dioksida yang banyak dalam air tidak baik bagi ikan.
Perkara yang menyebabkan kadar karbon dioksida tinggi dalam air adalah kepadatan ikan yang tinggi. Ini kerana kepadatan ikan yang tinggi menyebabkan kadar respirasi juga tinggi.

Tahukah anda???
Masalah kadar karbon dioksida tinggi ini hanyalah berlaku di malam hari kerana tiada matahari. Ketiadaaan matahari menyebabkan fotosintesis tidak berlaku dan pada kadar kepadatan yang terkawal karbon diosida akan kembali pada kadar biasa di siang hari.

 AMMONIA/NITRITE
Gas ammonia juga terhasil melalui ‘Waste’. kadar ammonia yang tinggi menyebabkan ikan ‘stress’. Ikan yang stress akan menjadi kurang selera makan, pertumbuhan terbantut dan terdedah kepada serangan penyakit.

Nitrite pula ada bacteria yang terhasil pada pengumpulan ammonia.
Nitrite ini akan menjadi toksik dan ini menyebabkan ikan keracunan.

ISTILAH OFF FLAVOR.
 Pada amnya pada kondusi ikan pada tahap terbaik dikenal sebagai on flavor atau mild flavor.
 Secara logiknya off flavor merujuk pada keadaan yang sebaliknya.
 Menurut kajian masalah off flavor sekiranya telah wujud pun dapat berubah statusnya sekiranya kadar PHYTOPLANKTON dan Ammonia dapat di kawal.

1 comments:

Anonymous said...

mcmne nak rawat air?

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails
Komuniti Bloggers Penang

THE OLD FREES

THE OLD FREES

KELI OH KELI