KAMI GENG SUKA IKAN KELI

TIPS MENGENALI IKAN KELI YANG HALAL



IKAN KELI YANG MAKAN BAHAN HARAM

  • Kepala berbentuk "V"
  • Bentuk badan bentuk torpedo.
  • Badan berwarna hiatm berkilat.
  • Bahagian bawah badan berwarna putih melepak.
  • Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning.
  • Bila digoreng meletup-letup kerana banyak lemak.


IKAN KELI YANG MAKAN BAHAN HALAL

  • Kepala berbentuk "U".
  • Bentuk badan tirus.
  • Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat.
  • Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu.
  • Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan,
  • Digoreng tidak meletup.

21 comments:

ejaa said...

ooo.. huhuu tak pernah nak belek2 ikan keli

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

betol ke info yang goreng meletup-letup ngan tak meletup? dulu abah ku penah mancing kat dalam kebun sawit die..dalam kebun tu ade sungai...bile dapat ikan keli pastu goreng..meletup-letup jugak ikan tu,..die makan ape eh? bahan haram tu ape?

PROJEK KELI KANVAS said...

Bahan haram yang dimaksudkan ialah kumbahan khinzir. Ikan yang digoreng akan meletup sebab lemak . InsyaAllah ikan kat sungai tu bersih....
Artikel ni dirujuk pada salah satu akhbar temapatan.Biasanya ikan yang diberi makan pellet digoreng tidak meletup. Namun tidak bermakna ikan yang digoreng meletup itu makan bahan haram.

suka_haha said...

kalau ada gambar lagi bagus ni hehe...

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

ouh..macam tu ke? tapi ikan keli yang abahku mancing tu..bile goreng,rasenye macam sawit..haha..mungkin die banyak makan sawit yang jatuh2 dalam sungai tu kot..pape pon thanks yer..hehe

cikgu isza said...

ermm.. nanti upload gambar leh.. pandangan lebih jelas.. ada baca juga.. rasa macam riso pula nak makan sekarang ni..

Nuraisyyah said...

waaaaaaaa..sumenye cte psal ikan keli ek..gud3..:)
heheh..btw, kte xpnah belek2 ikan keli pn..hihihi..

cikkiah said...

uish..tatau plak..thanks :)

Miss Fadhilah said...

thkz 4 d info..=)

Malwana said...

ooo~ nape jadi bentuk U n V ?? upload gambar aa skit baru makin jelas info,, thx ^^

tehr said...

ooo macam tu ya? tak pernah tau pulak sebelum ni
[banyak betul masalah halal/haram kat malaysia kita yang tercinta ni]

Uda said...

mekasih berkongsi tips.. baru tahu.. kalau boleh letak gambar keli halal ngan keli haram.. lebih jelas.. tgk perbezaan

.zulaikhabukanpenggoda. said...

siyes ke? apesal klw sy goreng je ikan keli, sure meletop2 pny la? mmg xsah klw xmeletop! mmg xhalal ke ikan keli uh? -.-'

EDDY DY said...

kalo ada gambar lagi best...ni aku confused pasal kaler2 ni..x berapa nak dapat bayangkan....

Mommyyus said...

kalau ade gambar lagi senang...thanks for sharing this.

Nurain Hasan said...

betol3.ade gmbr lg senang..
dhla saya gila ikan keli sambal
:)

sayatasha said...

bkn ke ikan keli tu meletup mase goreng sbb lendir die...sbb sy da wat...ikan keli yg di biar lendirnye...and lg 1 tu sy lurut habis lendirnye...bile digoreng...ikan yg sy buang lendirnye tu tak meletup...
???

pch said...

bro..jangan main taram je info...
goreng meletup2 x semestinya mkn benda haram...
salah info tanggung dosa bro...ajar benda yg salah



bimbang virus dari pendrive rakan menyerang komputer anda??? usah kuatir dapatkan sekarang FREE : Suis USB
FREE: Software Lajukan Win XP anda

KELI OH KELI said...

pch......gua dah jelaskan kat komen di atas...baca bagi habes bro....

"Bahan haram yang dimaksudkan ialah kumbahan khinzir. Ikan yang digoreng akan meletup sebab lemak . InsyaAllah ikan kat sungai tu bersih....
Artikel ni dirujuk pada salah satu akhbar temapatan.Biasanya ikan yang diberi makan pellet digoreng tidak meletup. Namun tidak bermakna ikan yang digoreng meletup itu makan bahan haram."

Khairil said...

yang penting jgn beli ikan dari org bukan islam , kita tak tahu apa yg dia bagi ikan keli tu makan , betul tak ikan keli?

KELI OH KELI said...

Khairil

betul tu..oghang kita x akan bagi benda haram..inshaAllah.cuma semoga peniaga2 Islam turut juga mengambil ikan dari org islam.Allah melihat apa yang dilakukan...jangan kerana nk untung lebih sanggup bersifat khianat...

ORDER SEKARANG !

ORDER SEKARANG !
OVAPRIM ( UNTUK PEMBENIHAN IKAN)

PROMO PET

PROMO PET
Sugar Glider

African Grey

Ferret

Zebra Finches

Kuang Emas

Ball Python

Indian Ringneck

MENU ISTIMEWA

MENU ISTIMEWA
ikan keli sambal

nasi kerabu ikan keli

keli cicah sambal belacan

fillet ikan keli

keli lemonade

ENTRY POPULAR

ANDA PENGUNJUNG KE

USYAR2 SINI

Klip Pusat Ternakan Keli oh Keli

Related Posts with Thumbnails

THE OLD FREES

THE OLD FREES
There was an error in this gadget

KELI OH KELI